Времето през ноември

Времето през ноември
В понеделник сутринта седмицата започна със сняг.
След снега, ще настъпи мощно затопляне, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред Нова тв. По думите му малката снежна покривка бързо ще се стопи, като валежите ще спрат до понеделник на обяд. (при нас в планината грее слънце и не вали)
Във вторник сутринта температурите ще са отрицателни, но не по-ниски от минус 2 - минус 3 градуса.
„Ще изпратим ноември със сравнително топло за сезона и сухо време”, каза доц. Рачев.
Студ и нови снеговалежи не се очакват поне до 8 декември. Дългосрочната прогноза на Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата сочи, че настъпващата зима като цяло ще бъде топла. Няма да липсват обаче и дни с обилни валежи и много ниски температури.
snow 171120

Времето през ноември 2017


Прогноза за времето през ноември на Националния институт по метеорология и хидрология 


Най-ниските температури през ноември у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието - около 0 градуса, а най-високите температури ще са между 15 и 20 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН /НИМХ-БАН/.

По думите му през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от ноември ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали дъжд и температурите слабо ще се понижат. Относително подобрение на времето и повишение на температурите се очаква от 5 до 7 ноември. През последните дни от десетдневието облачността отново ще се увеличи и на места ще има валежи: в равнините от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще се понижат.

И през второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо. Около 12, 17 и 20 ноември ще има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения. Ще има и валежи, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще преминава в сняг.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще се определя от антициклонален тип атмосферна циркулация. Динамиката ще намалее и над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони.

october hrizantemi 1

Зимата идва бавно, но постепенно. В Лапландия вече е -14 градуса, а в Москва -4. В Европа температурите са между 5 и 10 градуса. Очаква се зимата в Европа, включително в България, да е топла, с около 1-2 градуса над нормата. А валежите през следващите месеци ще са по-малко от миналата година. Това прогнозира пред БНТ климатологът доц. Георги Рачев.
У нас, в понеделник 23 октомври, започва понижение на температурите, хладно и с дъжд ще се задържи времето и във вторник и сряда. В този период антициклонът Улрике ще избута средиземноморския циклон на юг и се очакват обилни валежи.
В четвъртък и петък предстои бързо затопляне, за да последва отново понижение на температурите. В събота и неделя ще има съществени валежи в България. Но като цяло октомври си отива като топъл и много приятен месец с около 1-1,5 градус над нормата, допълни доц. Георги Рачев.
Последният ден на октомври ще бъде дъждовен, след което посрещаме ноември със слънце. Първите няколко дни на първия изцяло есенен месец ще бъде топло, с градуси около 15.
От 10 до 15 ноември ще има ново циганско лято. Тогава термометрите ще надхвърлят 20 градуса.
През третото десетневие зимата ще напомни, че е близо. Ще застудее. Очакват се и превалявания от сняг.
Доц. Рачев коментира, че в момента синоптичната обстановка е сложна и трудно предвидима, затова се препоръчва хората да следят прогнозата за времето сутрин, обед и вечер


mood esen 3


Климатична справка:

Ноември е преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват спокойните, есенни дни. Динамиката на атмосферните процеси се увеличава. Арктичният въздух по-често достига до Балканския полуостров и не рядко вали сняг. В същото време при топли средиземноморски нахлувания температурите са достигали до 27-30 градуса. Периодите със слънчево и топло време през ноември са наречени „циганско или сиромашко лято”.

Астрономическа справка
В началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 1 минута, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути.

Фазите на луната през месеца са: Пълнолуние - 4 ноември, 08:24 часа, Последна четвърт - 10 ноември, 22:37 часа, Новолуние - 18 ноември, 13:42 часа, Първа четвърт - 26 ноември, 19:03 часа

Любопитни факти
Името на ноември произлиза от латинското Novem (девети), тъй като е деветият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на ноември е груден, тъй като през този месец земята се сковава от студ и става на грудки (буци). Прабългарите наричали този месец Елнем.

Месеците ноември и март започват винаги на един и същ ден от седмицата. Същото се отнася и за двойката месеци ноември и февруари, освен в случаите на високосна година.

Каква ще бъде зимата?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.