Времето през октомври

Времето през октомври

Времето до края на октомври


До края на седмицата ни очаква златна есен - времето ще е хубаво, макар че температурите през деня леко ще се понижават, прогнозира пред Нова тв климатологът Георги Рачев.
Следващата седмица над Италия ще се формира циклон, който във вторник ще премине вероятно южно от страната ни. В резултат на това у нас ще нахлуе студен въздух и температурите ще се понижат особено в Западна България.
В началото на следващата седмица ще застудее и има вероятност за валежи. По думите на климатолога това не е аномалия, а понижаване на температурите в рамките на нормалното за есента.
След това ще се върнем към типичното есенно време със сутрешни температури от порядъка на 2-3 до 5 градуса и максимални температури от 12 до 16 градуса през деня.
След Димитровден ни очаква сиромашкото лято (известно и като циганско и индианско). Пак ще е слънчево и максималните температури ще са около 15-17 градуса.


zlatna esen 8

Времето през октомври 2017


Времето през октомври ще бъде малко по-топло от обичайното – със средна месечна темпеатура с около градус по-висока от нормалните стойности, които са около 10-13 градуса. Това каза в сутрешния блок на БНТ климатологът доц. Георги Рачев.


В първите дни на месеца времето ще бъде малко по-хладно, след очаквано затопляне в края на септември, но след това температурите ще се повишат и ще бъде слънчево и топло. Идния вторник (3 октомври) предстоят най-високите температури - около 23-24 градуса, като в София те ще достигнат 19 градуса.

"Закачката в октомври месец е колко ще вали. Средните месечни валежи за по-голямата част от България трябва да бъдат в порядъка 40-60 мм, като в планините те достигат и дори на места надминават 100 мм", каза Георги Рачев. Според него се очакват по-ниски стойности на валежите, като месечната им норма ще бъде определена от първите дни на месеца. От 4 до 7 октомври предстои съществен период на валежи, посочи той. Причината е в циклона "Роси", който се придвижва над централното Средиземноморие и ще премине южно от България.

Сутрешните температури ще бъдат ниски, като се очаква на места да са около 0 градуса и да има слани. Все пак климатологът посочи, че се очаква през целия есенен сезон времето да бъде средно с около градус по-топло от обичайното.

esen day

Най-високите температури у нас през октомври ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските - между 0 и 5 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Тя прогнозира, че през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15 градуса, по високите полета - между 8 и 11 градуса, а в планинските райони - от 4 до 8 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

През първите дни на октомври ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево време. Сутрин ще е доста хладно, на отделни места в котловините ще се образува слана. Към 3 октомври температурите ще се повишат, а облачността ще се увеличи. В периода 4-7 октомври ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. До края на десетдневието облачността ще е по-често значителна, ще има и повишена вероятност за превалявания.

В началото на второто десетдневие ще е относително по-хладно, но ще има по-значителни разкъсвания и намаления на облачността. Около средата на десетдневието ще се затопли, но облачността ще се увеличи, ще има и условия за валежи. През втората половина от периода времето ще е по-спокойно, с повече слънчеви часове около и след обяд и с ниска облачност или мъгла в сутрешните часове. Към края на десетдневието температурите ще се понижат.

През третото десетдневие на октомври ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври.

Климатична справка:
Октомври е единият от двата типично есенни месец, другият е Ноември. Понякога през първата му половина се наблюдава така нареченото циганско лято с максимални температури между 18 и 23-24 градуса и предимно слънчево време. По често обаче още от своето начало октомври е по-скоро дъждовен с преобладаващ северозападен пренос на въздушни маси. През първата му полонвина температурите най-често са между 15 и 20 градуса, по черноморието – 18-21, в планините между 11 и 16, по най-високите върхове все още малко над нулата – между 2 и 5-6 градуса. Минималните температури също се понижават и в повечето райони вече падат до стойности между 5 и 10 градуса, по черноморието около 12-13, на места в затворените котловини между 1 и 3 и там се образуват първите слани. След 16-17 октомври вече започва да се появява и североизточен пренос на студени, арктични въздушни маси. Поради това температурите през този период вече доста рядко превишават 16-17 градуса, което се случва най-вече в югозападните райони.

esen-toplina

Според астрономическата справка в началото на октомври слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 22 минути.

Фазите на луната през октомври са: на 5 октомври - пълнолуние, на 12 - последна четвърт, на 19 - пълнолуние, а на 28 октомври - новолуние.

Любопитни факти:
- Името на месеца произлиза от латинското October (осми), тъй като е осмият месец според римския календар, който започва през март.
- Старото славянско име на месеца е било листопад, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Прабългарите наричали този месец Елем.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.