Времето през април

Времето през април

Времето през април


Какво ще бъде времето през първия месец на пролетта? Отговор на този въпрос дава месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ )при БАН.

След студения зимен сезон, през април температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. През 2016 г. се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и по високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 5 до 2 градуса.

Най-ниските температури през април у нас ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, каза Красимир Стоев - синоптик в НИМХ.

Месечната сума на валежите през април ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, с по-значителни увеличения на облачността към 3-5 април, когато на места ще превали и прегърми. В края на десетдневието динамиката на атмосферните процеси ще се увеличи. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще има валежи, в отделни райони - и интензивни. Температурите ще се понижат.

През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до обичайните за месеца. През повечето дни облачността ще е значителна и ще има валежи, на места - значителни. Най-голяма вероятност за превалявания има около 12, 15 и 17 април.

През третото десетдневие ще се запази тенденцията за динамично време, с условия за чести превалявания. Съществена промяна на температурите не се очаква. Климатичната справка на НИМХ-БАН определя април като типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително.

laleta narcisi

Климатична справка:

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°С. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30 - 34°С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Денят расте

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, а залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути.

В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, а залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня вече е 14 часа и 4 минути.

Любопитни факти за април

Думата „април” идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

Април започва на същия ден от седмицата, на който започва и месец юли, както и на същия ден, на който започва януари през високосните години.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.