Септември си тръгва с топло и слънчево време. Такива ще са 1 и 2 октомври – събота и неделя – два почивни дни изпълнени със слънце, а останалото зависи от нас. През октомври природата става като огнена картина. Сякаш цялата става златна.  И какво изобилие има от плодове и зеленчуци. Ако може искам октовмри да е целия само циганско лято изпълнено с много светлина, чист небе и всички нюанси от жълто до тъмночервено на листата.


esen-daroveВремето през октомври 2016


Очаква се средната месечна температура през октомври да бъде около нормата, която в равнините е между 11 и 15˚, по високите полета — между 8 и 11˚, в планинските райони — от 4 до 8˚. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 23° и 28°, а най-ниските – между минус 2° и 3°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв.м, в югоизточните райони — между 60 и 90 л/кв.м, а в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

Месецът ще започне със слънчево и топло време. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие. В периода 4-7-ми ще има валежи и чувствително понижение на дневните температури. Има повишена вероятност да се създаде обстановка с временно интензивни валежи и силен вятър. Впоследствие валежите ще спрат, но облачността ще остане по-често значителна. Температурите слабо ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще бъде променливо. В началото ще се затопли още малко, но на места ще превали. След няколко спокойни дни, с повече облачност сутрин и слънчеви часове около и след обяд, към средата на периода отново ще има условия за превалявания. Ще последват още няколко дни с повече слънце и по-високи температури, а в края на десетдневието – отново валежи и застудяване.

И третото десетдневие ще започне с валежи, но след това тенденцията е да преобладава облачно, в равнините и мъгливо време, но без съществени валежи. Температурите постепенно ще се понижават.

esen-ani-cvetna

Климатична справка:

Октомври е единият от двата типично есенни месеца (другият е Ноември). Понякога през първата му половина се наблюдава така нареченото циганско лято с максимални температури между 18 и 23-24 градуса и предимно слънчево време. По често обаче още от своето начало октомври е по-скоро дъждовен с преобладаващ северозападен пренос на въздушни маси. През първата му полонвина температурите най-често са между 15 и 20 градуса, по черноморието - 18-21, в планините между 11 и 16, по най-високите върхове все още малко над нулата - между 2 и 5-6 градуса. Минималните температури също се понижават и в повечето райони вече падат до стойности между 5 и 10 градуса, по черноморието около 12-13, на места в затворените котловини между 1 и 3 и там се образуват първите слани. След 16-17 октомври вече започва да се появява и североизточен пренос на студени, арктични въздушни маси. Поради това температурите през този период вече доста рядко превишават 16-17 градуса, което се случва най-вече в югозападните райони.

esen-toplina

Любопитни факти:

Името на месеца произлиза от латинското October (осми), тъй като е осмият месец според римския календар, който започва през март.

Старото славянско име на месеца е било листопад, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Прабългарите наричали този месец Елем.