Времето през март

Времето през март

Кога да очакваме затопляне?


На 13 март София осъмна снежна. В месечната прогноза за март тези валежи са предвидени. И все пак не ни се иска да вали сняг в средата на март. Да вали сняг в средата на март не е изключение, през 2015 г. сняг е валял в интервала 7-10 март, като в планините (Пирин) е бил обилен. Докога обаче ще продължи това зимно време?През следващите дни до петък ще се задържи предимно облачно. Ще има и превалявания, но все по-слаби и на по-малко места. От сряда температурите ще започнат да се покачват.
Според синоптиците на истинска пролет ще можем да се радваме още през предстоящия уикенд, когато се очаква температурите да скочат до близо 20 градуса. Ще бъде тихо, с доста слънчеви часове. 

Времето през март 2017


Последните дни на февруари са като начало на чаканата пролет в януарските студове. Време в което природата се събужда и всичко става в цвят. Една сутрин ще се събудим и ще видим, че джанките са побелели, след това вятърът ще отнесе белите листенца, а през април всичко ще е зелено.

Какво време ни очаква в месеца, в който идва пролетта? Наричан още и женския месец, март 2017 г. той няма да изневери на характера си и ще се усмихва, но и ще се мръщи. Метеоролозите очакват както тихи и слънчеви дни, така и бурни и студени. Очакваните най-ниски температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 20 и 5 градуса, сочи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/кв.м.

В началото на март през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд, който през нощта срещу 2-ри в Предбалкана и по високите полета ще премине в сняг, но бързо ще спре. Ще е ветровито и температурите ще се понижат. От 3-ти ще започне затопляне, което ще продължи до 7-ти март. През този период ще бъде предимно слънчево и топло, в много райони максималните температури ще достигат до 20°. През последните дни от първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, които в края на десетдневието с понижението на температурите в Предбалкана и високите полета ще преминат в сняг. Температурите ще се доближат до климатичните норми.

През второто десетдневие времето ще се задържи променливо, динамично, с температури близки и по-ниски от обичайните. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13-ти отново ще завали и температурите ще се понижат. Има вероятност за създаване на валежна обстановка и за значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието от дъжд. С прекъсвания ще превалява до края на периода.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на десетдневието отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

asen 1

Климатичната справка

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 5.03 – първа четвърт, 12.03 – пълнолуние, 20.03 – последна четвърт, 28.03 – новолуние.

Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 12:29 ч.


iglika 10


Любопитни факти:

В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion. Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.

Месец март започва винаги със същия ден от седмицата, с който и ноември, и на същия ден от седмицата, с който и февруари, когато годината е невисокосна

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.