Времето през март

Времето през март
Има добра новина! Пролетта идва, наистина Ще бъде в цвят за Цветница
Дори да вали сняг и на 27 март ходът на сезоните е в сила и овошките са в цвят. Дори агро специалистите казват, че за нацъфтелите овошки не е страшен снега, а студът. А студ нямаше, имаше сняг в края на март. А сега сме в сезона на най-нетрайния и ароматен сняг – този на нацъфтелите джанки, вишни и розовото ма кайсии и праскови.

28 март, сряда – слънчево с превалявания на места. Максималните температури ще са между 10 и 15, в София - около 12 градуса. Продължителността на деня е 12, 32 часа.
29 март, четвъртък - ще бъде предимно слънчево. Повишението на температурите ще продължи и максималните ще бъдат между 14 и 19 градуса, а минималните - между минус 1 и 4 градуса.
30 март, петък - ще се задържи предимно слънчево и с още 2-3 градуса по-топло. Ще се появи юг-югозападен вятър.
31 март, събота, Лазаровден - югозападният вятър ще се усили, особено в Източна България. Температурите ще се повишат още и максималните ще бъдат между 20 и 25 градуса. От запад облачността, отначало средна и висока, ще се увеличава, а по-късно през деня над западните райони ще се снижи и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици.
1 април, неделя, Цветница - През нощта срещу неделя и в неделя вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще проникне хладен въздух и температурите ще се понижат с 4-6 градуса. Облачността над страната ще е значителна и на много места ще превали дъжд, в отделни райони с гръмотевици.

В началото на първата седмица от април ще има променлива облачност, във вторник намаляваща до предимно слънчево. Вятърът ще отслабне и през втория ден ще се ориентира от юг-югозапад, отново ще се усили и температурите ще се повишат.


Времето през март 2018


Изпращаме февруари със сибирски студ. Това е прогнозата. В градината кокичетата вече прецъфтяха и цъфтят игликите, а ще ги затрупа сняг. И тази прогноза се оказа вярна - студ и сняг в цяла Европа - сняг валя в Рим, Неапол и Барселона, а София беше буквално блокирана под снега в понеделник и вторник (26 и 27). За радост на скиорите сняг има и в планината, над 30 см нов сняг. На 1 март в София през нощта бяха измерени рекордните минус 16,6 градуса.

В това няма нищо необичайно, колкото и да ни се иска да е топло и сънчево, през 2015 обиен сняг валя за 8 март, а през 2017 на 13 март.

Март ще започне със затопляне и по-хубаво време, но не изглежда да е спокоен месец по предварителната прогноза. За 1 март прогнозата е за отрицателни температури и сняг, още сняг. За  празника на 3 март се очакват валежи.



 

Какво време ни очаква в месеца, в който идва пролетта? Наричан още и женския месец, март няма да изневери на характера си и ще се усмихва, но и ще се мръщи. Метеоролозите очакват както тихи и слънчеви дни, така и бурни и студени. Очакваните най-ниски температури ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, на места - до минус 20 градуса, а най-високите - между 19 и 24 градуса.

През тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 2 градуса, показва месечната прогноза на Института по метеорология и хидрология.

Месечната сума на валежите през март у нас ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първото десетдневие от месеца валежите ще са често явление и ще има условия за значителни количества. През повечето дни ще превалява предимно дъжд, а в периода 2-4 март в Западна и Северна България ще превали и сняг. Ще има условия и за поледици. През първите дни от десетдневието, въпреки че ще се повишат, температурите ще бъдат под нормите, а през втората половина от десетдневието ще се затопли още и температурите ще са близки до обичайните.

И през второто и третото десетдневие на март времето ще остане променливо, с превалявания. Температурите ще бъдат близки до обичайните, като ще се понижават след преминаването на атмосферните смущения, при които дъждът в Северна и Западна България ще преминава в сняг. Най-голяма вероятност за валежи има около 13, 15, 18, 23, 25, 28 и 31 март.

Климатичната справка
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.
Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 2 мин. и залязва в 18 ч. и 16 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 11 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин.

Фази на Луната Лунна Март 2018
2 март 2018 - 02:52:26 ч. - пълнолуние
9 март 2018 - 13:21:04 ч. - последна четвърт
17 март 2018 - 16:12:48 ч. - новолуние
24 март 2018 - 18:36:17 ч. - първа четвърт
31 март 2018 - 15:38:02 ч. - пълнолуние


Астрономическа пролет (равноденствие) в Северното полукълбо - 20 март в 18:15 ч.


Любопитни факти:
В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion. Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.

Месец март започва винаги със същия ден от седмицата, с който и ноември, и на същия ден от седмицата, с който и февруари, когато годината е невисокосна

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.