Времето през март

Времето през март
Какво време ни очаква в месеца, в който идва пролетта?
Денят вече е видимо по-дълъг! Има слънчеви, топли дни, има и такива, през които вали сняг. Наричан още и женския месец, март 2020г. няма да изневери на характера си и ще се усмихва, но и ще се мръщи. Метеоролозите очакват както тихи и слънчеви дни, така и бурни и студени. Най-ниските температури ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса, показва месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология.

Времето през март 2020




През първото десетдневие от месеца
се очаква повишена динамика, но въпреки честите промени, температурите ще бъдат по-високи от обичайните. До средата на десетдневието температурите ще останат високи, но на места ще има слаби превалявания от дъжд. Около 5-6-и има повишена вероятност от повсеместни и значителни валежи. Температурите ще се понижат. Повишена вероятност за сняг има главно в нощните часове, на места в Предбалкана и по високите полета на Западна България, без да се натрупва снежна покривка. След временно спиране на валежите, през следващите дни ще превалява още, с различен обхват и интензивност. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки и все още малко по-високи от обичайните.

В началото на второто десетдневие
температурите ще се понижат още малко и до края на периода ще бъдат близки и дори малко по-ниски от нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи, особено през първата половина и в края на десетдневието, като при преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

През третото десетдневие на март температурите постепенно ще се повишават, но все пак ще остават близки до средните за периода. По-голяма е вероятността за валежи през първите дни на десетдневието.

Астрономическата пролет ще настъпи у нас на 20 март в 3:50 ч.




Климатичната справка
През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.
Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.

Астрономическа справка:
Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 12 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 39 минути.

Фази на луната през март:
2.03.2020 г. – 21:38 часа – първа четвърт
9.03.2020 г. – 19:35 часа – пълнолуние
16.03.2020 г. – 11:39 часа – последна четвърт
24.03.2020 г. – 11:36 часа – новолуние

Любопитни факти:
В Древен Рим март е бил наричан Martius, по името на древноримския бог на войната Марс. Затова и този месец се е смятал за особено благоприятен за военни действия. В древна Елада, март е бил известен като Anthesterion. Прабългарите наричали този месец Читем, а славяните сухий, тъй като през този месец падат най-малко валежи.

Месец март започва винаги със същия ден от седмицата, с който и ноември, и на същия ден от седмицата, с който и февруари, когато годината е невисокосна.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.