Още малко, съвсем малко и ще е Пролет. Като начало на нов живот, когато всичко е по-ярко, топло, радостно. И първи са кокичетата.


С надежда, че през февруари ще има повече слънчеви и топли дни поглеждаме към месечната прогноза.
Че ще завали и ще напълни язовирите.
Че ще има сняг и условия за каране на ски в планината.

Времето през февруари 2020


С температури, по-високи от обичайните ще започне февруари. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0° до 2°, в Южна България и по Черноморието – между 2° и 5°, а в планините – между минус 8° и минус 3°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 10° и минус 5°, а най-високите - между 17° и 22°, гласи месечната прогноза на Националния институт по хидрология и метеорология.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 mm, в планините – между 40 и 70 mm, за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 mm.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневието в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България – предимно от сняг, а в Южна и по Черноморието – от дъжд.

Динамично и променливо ще се задържи времето и през последното десетдневие, с температури, близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 22-и, 25-и и в края на месеца.

Климатична справка:
Нарастването на продължителността на деня води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляването на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко.
Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване.
При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Астрономическа справка:
През февруари денят видимо става по-дълъг.
В началото на февруари слънцето изгрява в 7 часа и 42 минути, а залязва в 17 часа и 38 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 55 минути.
В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 04 минути, а залязва в 18.00 часа и 14 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 09 минути.

Народни вярвания за времето през февруари


- През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.
- Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.
- Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.
- На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.
- Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.