Времето през февруари


Февруари е най-краткия месец. 28 дена е Малък Сечко, може да има студ, сняг, слънце, а след това идва март и пролетта. През 2016 г. с един ден повече – 29 високосна е годината.

Какво ще бъде времето през февруари? Според прогнозата ни чака един сравнително топъл месец, но с променлив нрав. Очакват се температури от минус 13 до плюс 23 градуса. Валежите ще бъдат над нормата. Такава е прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 1 и 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 4 градуса.

Обичайно за февруари, динамиката на атмосферата ще бъде повишена и ще има чести промени на времето, без да се образува съществена трайна снежна покривка в равнините.

В началото на месеца ще бъде топло, с променлива облачност, често намаляваща до слънчево време. Около средата на първото десетдневие на места ще има превалявания, предимно слаби и предимно от дъжд, последвани от понижение на температурите.

През втората половина от десетдневието отново ще бъде променливо, с температури, близки и по-високи от обичайните. Вероятност за превалявания ще има и към края на десетдневието.

През второто десетдневие вероятността за превалявания е по-голяма, но те ще бъдат на места и ще са предимно слаби и краткотрайни. През първата половина, когато и температурите ще са сравнително високи, ще превалява предимно дъжд. Към средата на второто десетдневие се очаква застудяване и в Северна България, и по високите полета на Западна България, ще има и сняг.

През третото десетдневие на февруари температурите ще бъдат близки до обичайните. Времето ще остане променливо, с условия и за превалявания - от дъжд и от сняг.

 

sima fevruari

Народни вярвания за времето през февруари

  • През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.

  • Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.

  • Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.

  • На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.

  • Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.