Времето през февруари

Времето през февруари
Месец март ще е малко по-топъл от обичайното, прогнозира климатологът доц. Георги Рачев пред Нова тв. След дългата и студена зима времето ще се затопли. Още тази седмица, в четвъртък и петък, въздухът ще е с априлски температури.

В събота и неделя ще захладнее за кратко, но след това отново максималните температури ще са над 10 градуса и не се трайно застудяване под нулата.

На 3 и 4 март според прогнозата ще превали, но температурите ще се задържат стабилно над 10 градуса.

Времето през февруари 2017


Изпращаме най-студения месец януари от десетилетия. Ако и снегът и да не беше толкова много, колкото през други зими, едва ли си спомняте по-дълги и продължителни студове от тези в началото на 2017 г.

Затова поглеждаме към синоптичната прогноза с надежда за по-топли дни. Уморени от студ, знаем, че зависи от това колко грее слънцето, колко силно дука вятъра и дали вали (зависи и от човешки фактори като какво ни е настроението, как сме облечени и какво сме яли)

На срещата на тези два зимни месеца, които народът и нарича Голям и Малък Сечко, споделяме с вас една легенда, която бе разказана от корeспондента на БНР в Италия

Дните на женския кос в Италия - най-студените през януари


kos

Според легенда, в Италия последните три дни на месец януари са най-студени. Наричат ги „дните на женския кос”. Според народното предание, месец януари, който бил от 28 дни, много завиждал на красотата на женския кос и правел на птицата лоши  шеги от мраз и сняг. Тя стояла колкото се може заради студа в гнездото си със запаси от храна. В последния ден от месеца излязла от него, доволна, че  януари свършва. Разгневен, той поискал три дни от брат си февруари, развихрил студ и сняг и женския кос едва успял да се скрие в един комин. 

След три дни като излязла от него и януари вече си бил отишъл, птицата имала от саждите тъмнокафява перушина. Оттогава женският кос изглежда така, а януари е от 31 дни, последните три от които най-студени. 

Най-ниските температури през февруари ще са между минус 19 и минус 14 градуса, а най-високите - между 14 и 19 градуса според прогнозата на НИМХ-БАН

Температурите, като цяло, се очаква да бъдат около и под нормата, каза пред БНТ синоптичката Мариана Попова.

Февруари с температури от -19 до +19


Не се очакват съществени валежи до края на седмицата. Метеоролозите прогнозират, че от 31 януари започва затопляне. В планинските райони то ще бъде по-чувствително. Там ще има и повече слънце. Мъгли ще се образуват на много места в равнините. Там температурите ще останат по-ниски през целия ден.

Средната месечна температура за февруари в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието – между 2 и 5 градуса, а в планините – между -8 и -4 градуса.

Средната месечна сума на валежите през февруари в равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините – между 40 и 70 литра на квадратен метър, а за Рило-Родопския масив и в Странджа е от 60 до 100 литра на квадратен метър. Месечната сума на валежите също ще е около и под нормата.

През първата половина от второто 10-дневие на февруари температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг.

Съществени валежи не се очакват, но от ниската облачност е възможно да превалява съвсем слаб сняг. Повишена вероятност за превалявания има към 7 февруари и в края на десетдневието, като ще има и дъжд, и сняг.

През първата половина от второто десетдневие на февруари температурите ще са по-близки до обичайните. Вероятността за валежи е малка. През втората половина от десетдневието ще има условия за превалявания, отново на места и предимно слаби. Температурите слабо ще се понижат и преваляванията ще са предимно от сняг.

През третото десетдневие тенденцията е също да има чести превалявания. Температурите слабо ще се колебаят около стойности близки до обичайните.

musala 2

хижа Мусала, зимен преход в Рила, връх Мусала


Народни вярвания за времето през февруари

  • През февруари ако има гръмотевици, годината е дъждовна, с чести градушки.

  • Ако има скреж по дърветата през февруари, посевите ще са добри през годината.

  • Вали ли сняг през първата седмица на февруари, годината ще е плодородна.

  • На Трифонов ден, ако времето е добро и ясно, лятото ще е хубаво.

  • Ако завали сняг на Трифонов ден отрано, лятото ще е дъждовно в началото си, а ако е сух студ, сухо ще е и лятото в началото си.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.