Времето през юли

Времето през юли
Юни отлетя – с ухание на липи и големи горещини в последните дни на месеца. Идва юли. Прогнозата за 1 юли е за температури около и над 40 градуса. Възможно е да се стигне дори до температурни рекорди. Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 21 области в страната.

Традиция за посрещане на “Джулай морнинг”


В петък (30 юни) и в в събота (1 юли) максималните температури ще бъдат между 37 и 42 градуса. Вероятно това ще бъде и един от най-топлите дни за юли. Това каза пред  Nova TV синоптикът от БАН Анастасия Кирилова.


В неделя обаче от северозапад започва да нахлува хладен въздух. Температурите ще паднат с около 10 градуса. В първите дни от следващата седмица се очакват бури с проливни дъждове. Възможни са и градушки.
sunflower pix 3


Най-ниските температури през юли у нас ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите - между 37 и 42 градуса, съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

През юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета - между 18 и 21 градуса, а за планините - между 6 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Юли ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.

В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.

И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.
mood more 3

Климатична справка
Според климатичната справка на НИМХ-БАН през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините е 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в много райони са от 40 до 44 градуса. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Характерни са засушаванията. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници"

Астрономическа справка
В началото на юли слънцето в София изгрява в 5.53 ч., и залязва в 21.08 ч. Продължителността на деня е 15 часа и 15 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6.17 ч., а залязва в 20.48 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 31 минути. (почти невидимо, но денят започва да става по-къс)

Любопитни факти
Месец юли е кръстен на римския политик Юлий Цезар, тъй като той се е родил през този месец. На латински месецът е бил известен като квинтилис, тъй като е петият месец според римския календар, който започва през март. Старото славянско име на месеца е било червен. Това название е свързано с вид червей, който хората събирали през този месец, за да направят от него червена боя. Прабългарите наричали седмия месец в годината Сетем.
Всяка година месец юли започва на същия ден от седмицата, на който започва април. Когато годината е високосна, юли и януари започват на един и същ ден от седмицата.

summer time oleg

Фази на луната през юли:
1 юли 2017 - 03:52:20 ч. - първа четвърт
9 юли 2017 - 07:07:53 ч. - пълнолуние
16 юли 2017 - 22:26:46 ч. - последна четвърт
23 юли 2017 - 12:46:45 ч. - новолуние
30 юли 2017 - 18:24:25 ч. - първа четвърт

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.