Рано сутринта на 1 юли млади и стари посрещат изгрева на слънцето на брега на морето. По традиция "Джулай морнинг" символизира недоволството и желанието за свобода на личността.

Посреща се не само на брега на морето. Посреща се и високо горе по върховете в планината.

"Джулай Морнинг" или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning")


Историята: възниква в средата на 80-те години на миналия век. (Разпространява се бързо, защото ние ходехме да посрещаме утрото на Света гора във Велико Търново през 1985-86 г.)

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, когато изгрява. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали.

July morning alp

Джулай морнинг в планината (през 2016 в Алпите)Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е възникнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на Юрая Хийп. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След промените в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея.

Някои твърдят, че идеята вече е загубила своето първоначално значение, както и че по-младите хора не са непременно запознати с условията, при които е възникнал този празник или дори кой е авторът на песента. Въпреки това, въодушевлението от първите сутрешни лъчи, като символ на зараждащия се живот, е все още основна причина хората да го честват.

Поради прекаленото посещение след промените от 1989 г. на хора, които са далеч от хипарската идея, група от "старите хипари" решават да започнат да честват "ивнинга" ("вечерта" — от July Evening), като се събират в с. Варвара на 30 юни.

Днес Джулая има и друг привкус на бягство от всекидневно потискащата цивилизация, на протест срещу самите нас и пълно освобождаване на личността от оковите на големия град.

Изгреви и залези се посрещат на много места по света. Например тълпите от туристи на Санторини дошли да наблюдават красотата на залеза… това, което отличава "Джулай морнинг" според мен е желанието за промяна към добро, за ново начало ….

Снимки: July morning, Несебър 1 юли 2016,  Ангела Ганчева, публикувана в група Фотосвят

July morning Großglockner 38xx meters 1 юли 2016, личен архив