Международен ден на щастието


Щастието е състояние на ума


Най-радостните моменти да си припомни днес.


20 март е провъзгласен за Международен ден на щастието от Общото събрание на ООН, на 28 юни  2012 г. с Assembly Resolution A/RES/66/281, в която е декларирано, че стремежът към щастие е фундаментална цел на човечеството. Всички жители на Земята имат право на щастие, независимо от различията им по раса, цвят на кожата, социално положение.


На този ден трябва да се радваме, да помагаме на този, който се нуждае и да си спомним най-щастливите моменти от нашия живот. Настроението да бъде позитивно, да оставим лошите мисли, да се усмихнем и да прегърнем своите близки хора, защото ние сме щастливи именно с тях.


Това са няколко мисли за щастието, малки неща, които ни правят щастливи

Щастие е когато се радваш на малките неща

Когато имаш семейство

И най-добрите приятели на света

Когато си отворен за света

Когато имаш с кого да споделиш

И да се пошегуваш

Когато имаш брат или сестра

Когато имаш любимо животно

Щастие е да обичаш и да бъдеш обичан

Да правиш това, което ти харесва

Да пътешестваш

Да докоснеш ръката на любимия и да продължите

Да прекараш време с децата си

Да се наслаждаваш на залеза на слънцето и да посрещаш изгрева

Да препрочиташ любима книга

Да слушаш отново и отново хубава песен

Да изядеш парче шоколад

Да празнуваш рождения си ден

Да се наспиш хубаво

Щастие е да запазиш детското в теб!

И да остарееш с този, който действително ти е скъп

Жителите на скандинавските страни са най-доволни от живота си в ЕС. Живеещите в Дания, Швеция и Финландия са оценили с 8 задоволството си от живота при максимална оценка 10, която означава по принцип "напълно съм доволен".
Осмица е оценката, дадена и от швейцарците. Следват ги Исландия и Норвегия с оценка 7.9. Холандия и Австрия са със 7.8 пункта.
В дъното на класацията се оказват Сърбия, България, Гърция, Кипър, Унгария и Португалия. При минимална оценка 0, което означава "изобщо не съм доволен от живота", българите са дали оценка 4.8, а сърбите – 4.9.

Данните са въз основа на изследване на "Евростат",, осъществено през 2013 г. Анализът на информацията показва, че чувството за задоволство от живота е по-голямо при младите от възрастовата група 16-24 години, но намалява при хората над 75 години.
В изследването сред критериите, които допринасят за задоволството от живота, хората са посочили най-често финансовото положение и социалните връзки, но са изтъкнали като най-важен фактор здравето.

happy_07***


Щастливи ли сме? В посланието си генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се казва, че щастието е "в основата на човешките желания", но изразява съжаление, че "базовото материално благосъстояние засега е недостъпно за прекалено голям брой хора, които живеят в крайна бедност"."Призовавам всички да засилват привързаността си към всестранното и устойчиво развитие на човешкия потенциал и отново да заяват ангажимента си да помагат на другите. Състраданието способства за щастието и може да построи бъдещето, което желаем", се казва в посланието на Мун.


Стремежът към щастие е неотменен за всеки човек. В някои от основните документи на САЩ , Бразилия, основните права на човека е заложено и правото на щастие.