Фестивал на билките

Фестивал на билките
Какво: Фестивал на билките
Къде: село Младен, Севлиево
Кога: 22 юни

Село Младен е малко, китно селце, което се намира на 15 км. от Севлиево. Заобиколено е от красиви гори и дъхави поля, които са подходящи за разходка, а само 5 минути от края на селото се открива прекрасна гледка към язовир „Александър Стамболийски“.


На най-дългия ден в годината, 22 юни, над язовира в китното село Младен, община Севлиево, по традиция вече, „Фестивал на билките“

Билки на Еньовден


Това е време за срещи с билкопроизводители, биопроизводители и производители на лекарствени средства на билкова, които представят своите продукти и обменят опит с всички посетители. Провеждат се лекции на тема различните видове билки в България и тяхното влияние върху здравето на човека. Както и работилници, посветение на билките, как да се берат и съхраняват те, както и на тяхното използване в кулинарията, козметиката и други области.
Входът е безплатен за всички събития.

На празника има и музикална програма на откритата сцена на фестивала. През целия ден на фестивала се раздава безплатно на посетителите прясно приготвен билков чай.
За хората, които искат да си направят излет или пикник има подходящи места с красиви гледки, а за всички, които решат да пренощуват в района на селото, ще бъдат осигурени места за разпъване на палатки.

Целта на проекта е да се популяризират билките в България, да се покаже богатството на природата, да апелира хората да пазят това богатство, да се грижат за него, да обменят идеи и знания за билките, да ги стимулира да водят по-здравословен начин на живот, да съществуват в хармония с природата и не на последно място да популяризира малкото селце Младен.



На 22 юни е Еньовден - един от най-големите летни празници. На този ден слънцето се намира на най-високата точка от Земята и грее най-продължително. Според народните поверия на този ден се събират билки и треви, които са силно лековити. Вярва се също, че след Еньовден билките губят своята сила и не трябва да се берат.

На Еньовден хората, и най-вече болните, се къпят за здраве в лековити извори, кладенци и чешми. Няма друг традиционен празник, който да е общ за повечето европейски народи – наследниците на славяни, келти, гали и римляни посрещат изгрева на лятното слънце с надеждата за здраве, любов, плодородие и с вярата, че доброто ще победи злото.

Фестивалът на билките се организира от Асоциация за културно, стопанско, евристично и лингвистично сътрудничество – АКСЕЛС, кметството в с. Младен и Фондация Credo Bonum.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.