Цветница

Цветница
Какво означава празника според християнската вяра

Цветница



Християнският празник Цветница, наричан още Връбница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници.

Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Според евангелските текстове, Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар. Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител.

Исус Христос доброволно върви стъпка по стъпка към предначертания край на земния си живот. На службата в храмовете християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки, сякаш отново посрещат своя Спасител.

Осветяването на върбовите клонки се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.


Народът нарича празника

Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден


Цветница е празникът на цветята и възродилата се природа.

На този ден имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти. Сутринта над портите на всяка къща се закачват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и неплодородие.

Празникът кумичене


Лазарувалите предния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб /кукла/ и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

вярва се, че на  Връбница "разпускат умрелите", т.е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки,  кандило и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници.

Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава яденето на риба.

Седмицата, която започва в понеделник след Цветница, се нарича

Страстната седмица


и означава мъка и страдание.


Използван е архив на БНР

6 Коментара

Jorjeta Georgieva Отговори

Na vsichki imenici Chestito.

Kamelia Georgieva Отговори

Много красив празник :)

Nina Davidkova Отговори

mnogo krasif praznik vsi4ki koito nosqt ime na tsvete 4estito tova e mnogo hristqnski praznik.

Violeta Miteva Отговори

Mnogo krasiv I cveten praznik! 4estit the e na vsi4ki!:)

Gang Отговори

Chestit praznik!

Теодора Дойчева Отговори

na vsi4ki imenici mnogo zdrave I usmivki.

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.