Koледни факти

Koледни факти
Ой, Коледо, Коледо..........звучи в ушите ни. Всички се приготвяме за един от най-големите празници на годината. Домът, трапезата, гостите, подаръците-седмици трескаво се подготвяме за светлия 25 декември.

Денят на новото начало и надеждата за нещо по-добро.

Но знаете ли, че всяка година повече от 400 милиона души празнуват Коледа по света - това прави Коледа едeн от най-големите религиозни и търговски празници. След като  рождения ден на Исус е бил определен на 25 декември около 300 н.е.,  празника  се чества от тогава до ден днешен.Тържеството на 25 декември започва с Бъдни вечер, вечерта на 24 декември.

Религиозният празник  първоначално е смесица от езически обичаи. Римляните провеждали фестивал Dies Natalis  Solis  Invicti на 25 декември, т.е. "рождения ден на непокореното слънце". Езическа Скандинавия празнувала зимен фестивал наречен Йол(Yule), oтбелязван в края на декември до началото на януари. Въпреки това, не е ясно защо точно 25 декември се свързва с раждането на Исус, тъй като в Стария завет не се споменава конкретна дата за събитието.

17820_full

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.