Според народните вярвания, с настъпването на Коледа започват т.нар. мръсни дни. Именно по тази причина хората са спазвали определени действия и забрани, които целят да ги предпазят.

Това са дванадесет дни от Коледа (25 декември) до Зимен Кръстовден (5 януари), времето на родилните мъки на Богородица, раждането на младенеца Исус и кръщаването му. "Мръсни" или "некръстни" се наричат според християнството тези дни, в които новороденият Иисус все още не е получил Светото Кръщение.

На 5 януари, Зимен Кръстовден, се затваря цикъла на "мръсните дни", започващи от 25 декември.

Светли празници и мръсни дни


Това е един изключително опасен отрязък от годишното време, в който, според народните вярвания, водят караконджоли, джинове, вампири - все зли сили, които се опитват да пакостят на хората. По тази причина се спазват определен кръг от действия и забрани, които целят да предпазят хората от зловоредното влияние на тези нечисти сили като например, не се излиза навън след залез слънце, жените не бива да работят с вълна, не бива да режат с нож или с ножица, не трябва да перат, не трябва да се мият. И задължително носят в дрехите си чесън, който е с изключително силна апотропейна функция. Казва Ваня Йорданова, етнолог в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян пред БНР.


Какви са народните традиции за тези дни?

За предпазване от затворените демони всеки носи в дрехите си чесън, по вратите се поставят бодливи клонки от глог, хвойна, сито и др. Около къщите и кошарите се посипва просо, вярва се, че то е преграда за магъосниците и техните магии. Във всички краища на България има поверие, че в нощта срещу Коледа и срещу Йорданов ден небето се "отваря", всичко светва, а животните проговорват с човешки гласове.

За времето на Мръсните дни са характерни и новогодишните обичаи на момците - коледари, сурвакари, зимни русалки. Маскарадът в обичаите има за цел да приобщи изпълнителите към света на мъртвите прадеди, от които според митологичните представи зависят плодородието и здравето на живите.

Обредите, поверията и представите, свързани с Мръсните дни, ги определят като граничен период в годишното време, свързан календарно с деня на зимното слънцестоене, с прехода от старата към новата слънчева година.

Според поверията са изрично забранени през Мръсните дни:

  • По време на Мръсните дни не е добре да се зачева, защото нищо добро не чака детето, което ще се роди.

  • Не се опяват мъртъвци и не се раздава помен.

  • Не се вдигат сватби.

  • Не се работят женски работи, особено с вълна, не се бродира, мете, преде, за да не нападат вълците.

  • През Мръсните дни не се пере и мие преди да се пусне във водата стрък пелин, защото водата е все още некръстена и опасна.