„Мълчаната вода“ сбъдва желания

„Мълчаната вода“ сбъдва желания

„Мълчаната вода“ в нощта срещу Богоявление сбъдва желания


В навечерието на Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е една от най-тържествените богослужебни традиции. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината - на самия празник Богоявление и в навечерието му - на Водици. Тази църковна практика е запазена от V век.

Много вярващи присъстват на Великия водосвет, който се отслужва в храмовете след светата литургия, за да отнесат още на 5 януари в домовете си светена вода за здраве и спасение.

Каква е Богоявленската светена вода?

"Тази вода при болест се пази, за душевно и телесно оздравяване да се отпива от нея или за радост, за благодарност на Бога. Като си ръсят по дома, все пак да пропускат тоалетната. Дори при освещаване на дом, това е място, откъдето не се минава, и при водосвет също", казва пред БНР Отец Антоний Милушев - свещеник в храм-паметника „Свети Александър Невски“

Какво се прави в нощта срещу Водици?


Според старите вярвания, в нощта срещу Богоявление се сбъдват мечтите. Когато се стъмни, така наречената „мълчана вода“ се оставя навън - на балкона или в двора. Точно в полунощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето желание. Съдът остава навън през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората задължително отпиват от водата и измиват очите си.

„Мълчаната вода“ може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

За Водици църквата е установила пост, като на този ден трапезата задължително е постна.

Пречистващи ритуали с вода през януари

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.