Секновение

Секновение

Секновение


Народните вярвания за Секновение е, че на този ден се денят и нощта и се изравняват, "секне" (сече). Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в леговищата си. Скриват се и демоните, самодивите, юдите, змейовете и пр. Денят се смята за "лош" и на него нищо не се работи.

Също така не се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – домати, червено грозде, дини. Не се пие и червено вино. Това е свързано с вярването за отрязаната глава на св. Йоан.

Вярва се, че на Секновение не трябва да се започва нищо ново, защото няма да е успешно. Също така не се тръгва на път. През нощта срещу 29 август се палят огньове, за да се прогонят злите сили.
На 29 август Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител - на този ден е отсечена главата на светеца. Това е вторият летен празник на християнския светец, който в народния календар се нарича Секновение поради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта - стават равни.

На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. На този ден се спазва строг пост. Смята се за ” лош ден” по време на който не трябва да се работи и да се започва нищо ново. По аналогия с пролятата кръв на светеца е забранена консумацията на червено вино, на червени плодове и зеленчуци.

В чисто християнски план празникът носи идеята за цикличността, защото с останалите два дни, посветени на Йоан Кръстител се образува една система - раждане /Еньовден - 24 юни/, кръщаване /Ивановден - 7 януари/, и смърт /отсичане на главата му - 29 август/.

Евангелието пише, че когато Йоан станал на 30 години, Бог му заповядал да проповядва, че вече се е родил неговият син Христос, който скоро сам ще започне да учи хората. И започнал Йоан да говори на хората, затова го нарекли и Предтеча, понеже вървял преди Христос и разказвал за него. Йоан кръстил в река Йордан много хора, които се разкаяли и приемайки кръщението, Господ им простил извършеното.

Когато Христос дошъл при Йоан, Предтечата му се подчинил, и кръстил и него във водите на река Йордан. Той продължил и след това да проповядва учението на Исус.

joan krystitel 1

Главата на Йоан Кръстител била отсечена в Юдея от стражите на цар Ирод.  В житието на светеца е упоменато, че св. Йоан Кръстител е обезглавен по желание на царица Иродиада, която встъпвайки в брак с брата на мъжа си, е порицана от Йоан Предтеча. Учениците погребват тялото му, а главата остава като реликва. Константин Велики я премества в гр. Емеса. По-късно е последователно пренасяна в Халкидон, Цариград и Комана.Така страшно и безсмислено се прекъснал животът на най-близкия другар и съмишленик на Христос.

снимка:  Кръщението на Христос от Йоан Кръстител в река Йордан

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.