Св. мъченик Никифор

Св. мъченик Никифор

Св. мъченик Никифор Антиохийски е праведен християнин, който е живял в Римската империя през III в. след Христа


На 9 февруари Православната църква отбелязва паметта на Свети мъченик Никифор, а имен ден празнуват всички с това име.

Никифор идва от гръцки – Nikeforos и значи "победоносец".


Никифор е праведен християнин, който е живял в Римската империя през III в. след Христа. Неговият най-добър приятел бил свещеник на име Саприкий.

Един ден обаче двамата се скарали жестоко и повече не се видели няколко години. Накрая Никифор осъзнал, че от тази вражда никой няма полза и решил да поиска прошка от своя приятел. Саприкий обаче не искал и да чуе. Той отказал да приеме извинението на бившия си другар.

След това настанали тежки времена за християните, тъй като императорът предприел сериозни гонения. Като свещеник, Саприкий бил един от първите заловени. Той бил подложен на огромни мъчения, но така и не се отричал от Иисус Христос. Заради това бил осъден на смърт

По пътя към екзекуцията Никифор излязъл изпод тълпата и отново поискал с все сърце прошка от Саприкий.

Свещеникът обаче не трепнал дори и преди смъртта си. Слугите надигнали брадвата над главата му и тогава Никифор за трети път помолил осъдения да се помирят. Той пак отказал, но в същия миг се и отрекъл от Христос, поради страха си от гибелта.

Тогава Никифор го запитал защо се отрича от Божията вяра и изкрещал, че самият той също е християнин. Така Саприкий бил освободен, а Никифор обезглавен.

Делото на втория обаче е достойно за възхищение, затова след смъртта му на 9 февруари, Църквата го обявява за светец.

Св. Никифор Изповедник, патриарх Константинополски се чества на 2 юни и на 13 март (пренасяне мощите на св. патр. Никифор)

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.