Свети равноапостоли Константин и Елена

Свети равноапостоли Константин и Елена
На 21 май почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена.

Църковният празник, на който почитаме Светите равноапостоли, е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Царица Елена отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Тези паметни събития се смятат за най-важните в историята на християнската църква и затова императорът и майка му са канонизирани за светци.

Царуването на император Константин е едно от най-важните в историята, понеже при него християнската вяра, тъй дълго преследвана, станала господстваща в обширната му империя.

Имен ден днес празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.
nestinari 2На същия ден в няколко села на Югоизточна България играят древен танц върху жарава. Това е денят на игрите по огън - нестинарството. През 2009 г. Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство на човечеството, вписва нестинарството в представителния списък на организацията.
 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.