Изложба Мартеници

Изложба Мартеници
Мартеницата е една наша българска традиция, която се среща само на още няколко места. Още в началото на февруари по улицата има много места на които предлагат мартенички. Но съвсем различно е когато ти подарят ръчно направена. Мартеницата е вписана в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството с мултинационална кандидатура, която е представена съвместно от България, Румъния, Молдова и Република Македония.

Каква е традицията и как може сами да направим за близките си този символ за здрае и късмет, който си разменяме на 1 март може да научим:

Какво: изложба-базар „Мартеници”
Къде: Национален етнографски музей, София
Кога:  откриване 12.02.2018  до 2.03.2018 г.

Националният етнографски музей – София и „Сдружение на задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София”  организират изложба-базар „Мартеници”. Част от експонатите ще се изработват на място, а посетителите ще имат възможност да се запознаят с различни техники за създаване на традиционни мартеници.

Софийската задруга на майсторите на народни художествени занаяти организира ателиета за изработване на мартеници, които ще се проведат на 17-18.02.2018 г. и на 24-25.02.2018 г. от 10.00 до 16.00 часа в залите на Музея. Майсторките на мартеници ще демонстрират пред публика как те се правят, а при желание - гостите ще могат да се включат в изработването им.

Всички мартеници, които ще бъдат представени на изложбата, ще са ръчно правени от самите майсторки от задругата, като част от експонатите ще бъдат изработени и пред публиката ни, т.е. самата публика ще има възможност да се включи по един или друг начин към изложбата.

Това е възможност да се докоснем до традицията и сами да изработим мартеници за себе си или за своите близки и да поднесем един прекрасен традиционен подарък.

“Здраве, живот и хубаво време никога не омръзват” народна поговорка

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.