Навруз

Навруз

Празникът Навруз по българските земи


На 21срещу 22 март много хора по света посрещат своята Нова година. Посрещнаха я и българските алиани, които наричат този празник Навруз. Българските татари пък го наричат Невруз. В други краища на света той е познат като Навраз, Наврез, Неврез…


Но както и да го наричат, значението му е едно – нов ден или ново начало. Свързан е с възраждането на природата, с пречистването и затова огънят е съществен елемент от обредността му. Смята се, че води началото си от древна Персия.

Ден на пролетното равноденствие


Навруз (Нов ден, Нова светлина) или Персийската Нова Година ми хрумна да направя тази галерия.Навруз е първия ден на пролетта и началото на Новата година в иранския календар. Той се чества в деня на астрономическото пролетното равноденствие, което обикновено се случва на 21 март или предишния / следващия ден в зависимост от това къде се наблюдава. Навруз е още зороастрийски празник. В момента когато Слънцето пресича небесния екватор и изравнява нощта и деня се изчислява точно всяка година и иранските семейства се събират заедно, за да празнуват.

През 2009 г. Навруз е вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, а през 2010 г. Общото събрание на ООН обяви 21 март за Международен ден на Навруз.

  • Ирански календар:Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март) Нова Година в Зароастризма Чества се в Иран, Ирак, Афганистан, Таджикистан, Узбекистан, Казахстан, Киргистан

  • Япония: (Shunbun no hi Шунхун но хи) Пролетно равноденствие Норуз един от трите възможни дни (19, 20 или 21 март).


Снимка: Ибрахим Карахасан-Чънар - Алианска девойка от Лудогорието в празнични одежди, от книгата „Етническа и религиозна мозайка на България“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.