Свети 40 мъченици

Свети 40 мъченици
На 9 март отбелязваме църковния празник Свети 40 мъченици и Младенци - празник в народния календар.

Имен ден празнуват всички, носещи имената Младен, Младена, Младенка, Горян, Вивиан и Вивиана


Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний.

sv40muchenitsiДенят е свързан с победата на цар Иван Асен Втори над византиеца Теодор Комнин, станала на 9 март 1230 година. По този случай българският владетел построил в столицата Търново прочутия храм "Свети Четиридесет мъченици".



Младèнци или „Свето четиресет”


По стария календар празникът съвпадал с деня на пролетното равноденствие 22 март


Обреди и традиции
С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.


На Младенци жените не вършат женска работа. Месят се обредни хлябове - младенци, боговица, квасеник, колачета и питки. Младенците се намазват отгоре с мед и се раздават на всички деца в къщата.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача".

mladenci

Поверие гласи, че ако момата се закичи със засадено на този ден цвете, то ще омайва с аромата си млади и стари.


Поверия
На този ден не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечугите.

Това е един хубав пролетен празник - "Свети Четирсе", или наричан още Младенци. Той се чества за здраве на децата и e подготовка за настъпването на пролетното равноденствие. С 40 залъка и с 40 глътки се приветства небесното светило, което от този ден "се обръща към лятото" и започва да се издига към точката на пролетното слънцестоене.

С прескачане на огньове, след почистване на градината или с пролетно почистане на дома - пролетта вече не е дата в календара, а присъства и на трапезата ни, защото сме се хванали за зелено и прибираме зимните дрехи.

От днес вече могат да се свалят и мартениците, които се връзват на цъфнало плодно дръвче.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.