Традиции в началото на февруари


Трифонци се празнуват от 1 до 3 февруари


Първите три дни от месец февруари народа нарича Трифонци, а Православната църква посвещава на първи февруари на свети великомъченик Трифон, който заради вярата си в Христа бил измъчван и посечен през 248 година.

Народът много почита този празник. Нарича го Трифонов ден, Трифон Зарезан, Трихун, Трифон пияница. Празнува се шумно и весело, а кръчмарите, винарите и градинарите го приемат св. Трифон като свой покровител и пазител на лозята. Основният обичай, който се практикува на този ден е зарязване на лозите.Така се подсеща идващата пролет и началото на селскостопанската година.
Зарязването се извършва предимно от мъже лозари. В югозападна България , обаче участие вземат и жените, момите и ергените. В празничната утрин стопанката омесва хляб, който е украсен с изображения на лозници и гроздове. Приготвя се кокошка пълнена с булгур или ориз и заедно с хляба, бъклица с вино и шише светена вода се слагат в нова вълнена торба, която лозарите вземат след църковната служба и заедно със свирачите се отправят към лозята.
Започва зарязването, всяко отрязано място се полива със светена вода и се поръсва с пепелта от Бъдника горял на Бъдни вечер. Нарича се благословия, а отрязаните пръчки завиват на венчета, които занасят в къщи и оставят под домашната икона.
След зарязването мъжете нареждат трапеза с донесените неща и сядат между лозята. Преди това изберат „ цар”, който наричат Трифон, а той зарязва и нарича – „На всяка лоза по шиник, о всяка гижа (корен) по чебър” – Амин”.
След шумния празник, лозарите слагат „Царя” на рамене или в колесник и обикалят всички къщи с него.

trifon 1
Двата дни след Трифонов ден - 2и 3 февруари също са празници в народния календар.

Втори февруари е Сретение Господне – хората го наричат, Зимно, Трифонова или Вълча Богородица. На този ден жените носят питки, вино и туршия в църквата и после ги раздават на съседите.
Има поверие, че ако на този ден вземеш пари ще взимаш цяла година, а ако дадеш ще даваш цяла година.

На третия ден на Трифонци е празника в чест на св. Симеон Богоприемец, който пръв взел в ръце Младенеца и го въвел в Храма Божий . Сред народа е известен с името Стар или Зимен Симеон, Симеон Бележник.
Особено много се тачи от невестите и бременните жени. Всички жени не работят нищо на този ден. За здравето на децата майките раздават питки намазани с мед.
В Родопите наричат този ден – Божа майка и се празнува от младите,  нераждали невести, за да забременеят през годината. Те омесват и изпичат голяма пита, а после я раздават на комшиите. Друга пита разчупват пред иконата на Света Богородица и запалват свещ, с молитва за рожба