Свети великомъченик Мина

Свети великомъченик Мина
На 11 ноември Православната църква почита Свети великомъченик Мина. Името му означава "месечина, луна".

На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Известен Чудотворец, Свети Мина е покровител на сираците и бездомните. Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, воини, както и на хората, поели на дълъг път. Светецът закриля и жените, затова на този ден те се молят пред неговата икона за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Св. Мина бил войник в Египет, който заради вярата си бил посечен с меч в 296 година при Диоклетиан и Максимиан. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан. По това време в Рим царували заедно двамата царе Диоклетиан и Максимиан (284-305 г.). Те издали указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите. Според указа вярващите в Христа навсякъде били принуждавани да извършат идолски жертвоприношения.

Тогава блаженият Мина, като не желаел да гледа това бедствие и почитането на бездушните идоли, оставил воинското си звание и се оттеглил в планините, в пустинни места. Той сметнал, че е по-добре да живее със зверовете, отколкото с хора, които не познават Бога. Свети Мина дълго време се скитал в планините и пустините, поучавайки се в Божия Закон, с пост и молитва очиствайки душата си и служейки ден и нощ на Единия Истински Бог.

sveti-mina

Така изминало доста дълго време. В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира. Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден до Коледни Заговезни – времето, в което вълците бесуват.

Според народния календар от днес започват „Вълчите празници“, които водят след себе си най-дългите нощи. По това време хората довършвали всички започнати ремонти, поправяли огради и запушвали процепите, през които можели да се промъкнат тенци, караконджоли и други зли сили.

На днешния ден празнуват носещите имената: Виктор, Виктория, Минчо и Минка.

Това е молитва от Н.Ничева в книгата " По пътя на спиралата"за свързване на душите ни с енергията му.
"Свети Мина,небесни застъпниче за душата човешка пред Бога,търся твоята сила и помощ.Дай ми насока какво да направя,за да разкъсам кръга,в който се озовах.Помогни ми да сваля чуждото бреме. Отърви ме от натрапена болест и лошо влияние,което ме спира да вървяпо пътя, избран от душата ми горе,преди да се въплатя в тялото на /кажете трите си имена,дата на раждане,къде живеете/. Имам нужда от небесна подкрепа и твоята намеса,за да се справя с /посочете пробема ясно и кратко/. Нека получа повече светлина за своя вътрешен взор,за да открия причината за моите неуспехи и грижи.Прати ми ангел-хранител,който да бъде до мене,докато намеря изход и направя избора си.Благодаря ти!"
Чете се 7 поредни дни сутрин и вечер.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.