Св. Панталеймон – Панталей Пътник


На 27 юли Българската православна църква чества празник на Свети Великомъченик Пантелеймон и Светите Седмочисленици - Светите братя Кирил и Методий и техните пет най-извести ученици - Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий.

На 27 юли имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина


Според народните представи Св. Пантелеймон е по-малък брат на Свети Илия и като него е покровител на летните бури, порои и наводнения. Оттук идва и едно от наименованията му - Воден Пантелей.
В България най-много този празник се празнува в Странджанския край, където множество храмове и параклиси носят името на светеца, а водата в тях се смята за лековита и много болни посещават аязмата на светите места в този ден.

ptici otlitat

Едно от разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите „се събират да пътуват” за топлите страни. 27 юли на много места е и краят на жътвата.В православния календар се чества св. великомъченик Пантелеймон, роден в гр. Никомидия през ІІІ век. Панталеймон се обучавал в лекарската професия и бил известен с милосърдието и безвъзмездните си грижи за бедните хора. Заради християнската си вяра е подложен на жестоки мъчения и през 305 година е посечен от хората на император Максимилиян. Преданието гласи, че вместо кръв от тялото му потекло мляко. На иконите с негово изображение светецът е изографисван като лечител.

sv Pantalejmon

Св. великомъченик Пантелеймон. Икона от началото на XIII в., Синайския манастир "Св. Екатерина" (Египет). Иконата е единствен съхранен житиен образ и уникален източник за иконографията на светеца.


През ІХ век при манастирите на негово име в Охрид и Преслав били създадени лечебници и медицински школи.
Българите приемат светеца лечител за закрилник на пътниците. Празникът се нарича: Пантелей, Пантелей пътник, Панталей, Воден Панталей, а още и Църна Паталея.
Лекарите, гледачите, врачките не гадаят и не лекуват през този ден, за да не ги накаже светеца.

Поверието гласи, че ако жените на този ден работят може да се случи нещо лошо в дома.
Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей Пътник.
снимки - правословието. ком - на първата - Св. Пантелеймон изцерява болни. Стенопис от храма "Св. Атанасий Велики" в Чепеларе