20 януари Преп. Евтимий Велики

20 януари Преп. Евтимий Велики

"Който не обожава недостатъците на тези, които обича, той не може да твърди, че наистина е влюбен." Педро Калдерон


Православната църква чества Преп. Евтимий Велики и търновския патриарх Евтимий
Имен ден празнуват: Евтим, Евтимий

petel rooster pixПетльовден е български народен обичай, известен като Ихтим, Ихтима, Петльовден, Петеларовден или Петларовден. Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил).
Преди празника къщата се почиства и измазва, а хората се обличат в нови или празнични дрехи. На самият празник се заколва петел, отглеждан специално с тази цел или се купува. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството.
Според местните вярвания св. Евтим е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия). На Петльовден не се върши женска работа, не се къпят, не правят сватби, за да не “църнеят”, т.е. да не жалят починал.

На този ден

• През 1600 г. Инквизицията обявява Джордано Бруно за еретик.
• През 1841 г. Китай отстъпва Хонконг на Великобритания и възстановява управлението си в тази територия едва през 1997 г.
• През 1941 г. по време на Втората световна война правителството на България решава да присъедини страната към Тристранния пакт.
• През 1946 г. е основана Централна разузнавателна група на САЩ с акт на президента Хари Труман, която по-късно прераства в Централно разузнавателно управление — ЦРУ.
• През 1980 г. САЩ обявяват бойкот на Олимпийските игри в Москва.
• През 1986 г. Маргарет Тачър и Франсоа Митеран подписват договор Великобритания и Франция заедно да построят тунел под Ла Манш.
• През 1996 г. Ясер Арафат става първия избран президент на Палестина.
• През 2009 г. Барак Обама встъпва в длъжност като 44-ия президент на САЩ и първия чернокож президент в страната.

Родени на този ден
1775 Андре-Мари Ампер - знаменит френски физик, математик и естествоизпитател, считан за един от основните откриватели на електромагнетизма. В негова чест единицата за сила на тока е наречена ампер
1857 Владимир Бехтерев - руски невропатолог, физиолог, психолог, основоположник на рефлексологията и патопсихологията в Русия, академик. Той е доброволец и военен кореспондент в Руско-турската война
1920 Федерико Феллини - италиански кинорежисьор и киносценарист, представител на неореализма в италианското кино
1952 Йордан Караджов - български рок-музикант, фронтмен на група „Сигнал"Ден на съпруга в Исландия

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.