Петльовден

Петльовден
Петльовден е български народен обичай, известен като Ихтим, Ихтима, Петеларовден или Петларовден. . Празнува се на 20 януари (нов стил) или на 2 февруари (стар стил). Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата; на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството.

На 2 февруари, според старите народни вярвания и традиции, се празнува

Петльовден


празник на всички момчета и мъжки рожби


Като много други и той е забулен в мистични ритуали и легенди. Една от тях разказва, че по време на турското робство една майка, заколвайки петел, успяла да спаси новородената си мъжка рожба от турците, които обикаляли да събират момчета-пеленачета, за да ги направят част от най-жестоката войска на султана – eничарската.

На този ден се приготвя празнична трапеза - петел, баница, тиганици.

Традицията, такава, каквато е била на нашите деди е била да се заколи ритулано петел на този ден.

Обредното колене на петел се извършва най-често на прага на пътнате врата. Кръвта от него трябва да пръсне по вратата. С нея правят и кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя.
Заколения петел изхвърлят извън двора и веднага след това го прибират. Главата оставят при вратника, краката хвърлят по покрива, а от петльовите пера запазват за обредна украса и лек.

От заклания петел се приготвя ястие, сварява се цял.

Част от обредния петел и кравайчетата се раздават на роднини и съседи - за здравето на момчетата.


"Преданията разказват следната 300 годишна история: Петльовден е свързан със събирането на най-тежкия за нашия народ данък – кръвния, взимането на малки момчета. Разпитаните стари хора и легендата разказват как смела еркечанка (с.Еркеч; дн. с. Козичино, Бургаско) скрива мъжкото си чедо и отказва да го даде на турците, а те се заканват, че ако не го предаде, то ще бъде заклано. Тогава тя заявява, че сама ще заколи скъпото си момче, но не ще им го даде. През нощта тя извежда и скрива детето си далеч извън селото, заклала в полунощ петела на прага на къщата и опръскала с кръвта му навред. Когато сутринта дошли повторно, турците останали стъписани пред постъпката на майката и повече не събирали момчета за еничари от село Еркеч. От тогава та до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба, като ден на мъжкото начало на рода български."


Петльовден - български народен празник, чества се главно в източнобългарската етническа територия — от Одринско и Лозенградско, до Добруджа. Приеман е като мъжки празник за стимулиране на плодовитостта на момчетата, на някои места е разглеждан и като мъжки аналог на обичая Бабинден, а според някои изследователи, е наследник на древен славянски празник в чест на лова и пчеларството, на който се приема новото поколение ловци.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.