На 31 юли са Богородични заговезни.

След този ден започват пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на 15 август.

Божията майка се почита като покровителка на семейството, на децата и на раждаемостта. Затова в деня на нейния празник жените украсяват иконата на светицата с цветя, поставят пред нея дарове

На Богородични заговезни се прави трапеза с обредна пита, която се чупи, а не се реже.Ядат се местни и животински продукти.

Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом.
На 31 юли (Богородични заговезни) се заговява от месо и млечни продукти. Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.
Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденския. Забранява се консумирането на месни и млечни продукти и алкохол.
На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба.
През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са “сухи” – разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино.