Богородичен пост

Богородичен пост
На 1 август започва Богородичният пост - един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание. Той продължава две седмици (до 14 август).

В първия ден на Богородичния пост в храмовете се отслужва водосвет. Както всеки пост, така и Богородичният, е предназначен за духовно усъвършенстване и покаяние за лошите дела. Това е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание, през които миряните се стремят към смирение и добродеяние.

Периодът е предназначен за духовно усъвършенстване и покаяние за лошите дела.

В периода Църквата чрез молитва се подготвя за празнуването на Преображение Господне (6 август) и Успение на Пресвета Богородица (15 август).

Телесното самоограничаване е най-строго в понеделник, сряда и петък. В тези дни църквата препоръчва консумация на плодове и е забранена консумацията на растителна мазнина.
Само на празника Преображение Господне, честван на 6 август, се разрешава консумацията на риба. Постът продължава до 14 август.


Рождество на Пресвета Богородица



Свързан с надеждата и любовта на православните към Пресветата майка, Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост.

По време на постите се забранява сключването на бракове. Причастието и изповедта се съпътстват от т.нар. говеене – период на въздържание и ритуална чистота. По традиция Богородица се смята за покровителка на брака и семейството. На празника й хората поднасят дарове на иконата.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.