Света Злата Мъгленска

Света Злата Мъгленска

На 18 октомври православната църква отбелязва деня на Св. вмчца Злата Мъгленска


Имен ден празнуват Злата, Златка, Златина, Златко, Златан, Златомир, Лука, Лукан и др.
Света Злата Мъгленска (на гръцки: Αγία Χρυσή, Агия Хриси) е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през 18 век по време на османското владичество в Македония. Ражда се в бедно семейство в село Слатина, Мъгленско. Злата има още три сестри. Още от малка се проличава нейната рядка красота, смиреност, благочестивост и чистата, твърда и непоклатима вяра в Господ. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи изпитания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица.


Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

Турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове. Пречистена в огъня на страданията, Злата Мъгленска предава душата си на Бога на 18 октомври 1795 година.

zlata-1

Св.Злата Мъгленска, църквата „Успение Богородично” /”Преображение Господне”/, Бургас. На някои от иконите Светицата е изографисана в народна носия


През 2009 г. св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина учредява наградата "Българка на годината" на името на Света Злата Мъгленска, която се обявява всяка година на 21 януари.

%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bb%d1%83%d0%ba%d0%b0

На този ден почитаме и Свети Лука, написал Евангелието за живота и спасението на Учителя, в което описва живота и делата на Христос. Свети Лука бил известен също и като великолепен лечител и талантлив художник. Св. Лука е възхваляван за приноса си за писането на Новия завет. Освен това той е всеобщо признат за първия християнски иконописец. Свети Лука пръв нарисувал с бои образа на Пресвета Богородица, държаща в ръцете си Христос.

Смятан е за покровител на всички художници и денят е честван от тях.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.