Пости 2015

Пости 2015
Когато съзнанието е чисто от всякакви мисли за битието и земните потребности, тогава душата ни поглежда към светлината на непреходното. Красотата на окръжаващия ни свят става по-ярка, хората около нас ни стават по-мили. Сърцето ни се отваря за любовта, а животът придобива друг смисъл. Тогава проумяваме, че земните грижи не са нищо друго освен изпитания, които ни правят още по-силни и ни помагат да ценим и да търсим доброто навсякъде. Такъв е и смисълът на християнските пости, които четири пъти в годината помагат на вярващите да преосмислят живота си, да подредят ценностната си система.

Ограничаването или отказа от определени храни, в този смисъл, не е обикновена диета, а начин за постигане на хармония между душата и тялото.

„Всички се интересуват какво е редно и какво не, какво трябва да се прави и какво трябва да се спазва. С две думи трябва да се въздържаме от месо на животни. Риба се разрешава в някои определени случаи, а ракообразни, охлюви и тем подобни са разрешени винаги.” Казва епископ Тихон, предстоятел на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”По време на пости често споменаваме думата „смирение”. Според отец Тихон то означава „да не се взимаме на сериозно” и да не се правим на такива каквито не сме. „Това, което сме ни е дадено от Бог – ние трябва да го пазим, да го употребяваме за благото на другия. По никакъв начин да не си въобразяваме, че отнякъде нещо сме придобили, защото всичко ни е дадено, и то за временно ползване. Да се подготвиш да обичаш, това е постът. Да не обръщаш толкова внимание на себе си, на това какво ядеш, какво пиеш, а да изостриш сетивата си за радостта от общуването. Да погледнеш това, което досега не си виждал и само си минавал покрай него без да му обръщаш внимание.  Богат е онзи, който събира дух, смелост в сърцето си, а тя идва само тогава, когато знаеш да обичаш.”

Календар на постите 2015 г.


Кога се пости? Kогато към четирите многодневни пости се прибавят и еднодневните, постните дни в православния църковен календар са до двеста на брой. Според Православието, постът изключва всякакви храни с животински произход: не само месо, но и тъй нареченото„бяло блажно” – мляко, млечни продукти и яйца. В определени дни се разрешава риба, а в други дори олиото е забранено. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи) се считат за постни и са разрешени. Постът обаче не се отнася единствено до храната – освен блажното, тогава са забранени още алкохолът, песните и хорàта, сватбите, интимните отношения между съпрузите.


Еднодневни пости. Православната църква е наредила специални постни дни през седмицата. Те са:

  • всяка сряда - за спомняне предаването на Иисуса Христа на страдания;

  • всеки петък - за спомен на самите Му страдания и смърт;

  • срещу Богоявление – 5 януари (18 януари стар стил) - за достойно приготвяне за този велик празник;

  • на Кръстовден – 14 септември - за спомен на кръстните страдания на Иисуса Христа;

  • в деня на Отсичане главата на св. Иоан – 29 август (11 септември стар стил).


Пост се изисква от християните и във всеки неделен и празничен ден до свършване на светата литургия. Постът може да бъде общ – задължителен и личен – доброволен.

Многодневни пости в Православната църква са четири:

 

post 2015

Православни празници 2015 г.

1 януари – Васильовден

6 януари – Богоявление (Йордановден)

7 януари – Ивановден

2 февруари – Сретение Господне

14 февруари – Задушница

28 февруари – Тодоровден

25 март – Благовещение

5 април – Цветница

12 април – Великден

6 май – Гергьовден

11 май – Св. Св. Кирил и Методий

21 май – Спасовден

30 май – Задушница

31 май – Петдесетница

1 юни – Свети Дух

29 юни – Петровден

20 юли – Илинден

6 август – Преобрежене Господне

15 август – Успение на Пресвета Богородица

8 септември – Рождество на Пресвета Богородица

14 септември – Кръстовден

19 октомври – Преп. Йоан Рилски Чудотворец

26 октомври – Димитровден

7 ноември – Задушница

8 ноември – Архангеловден

21 ноември – Въведение Богородично

6 декември – Никулден

25 декември – Рождество Христово

26 декември – Събор на Пресвета Богородица

27 декември - Стефановден

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.