Преображение

Преображение
Православната църква отбелязва на 6 август Преображение Господне. Това е един от дванайсетте Господски празници. Установен е още в първите години на християнството, попада в Богородичните пости.

Вярва се, че в нощта преди Преображение Господне, по същия начин като на Богоявление, в небето се отваря Божията порта и на нея се показва самият Господ. Според поверието, единствено праведният и благочестивият човек може да види с очите си тази врата.

Манастир Св Екатерина, Синай Манастир Св Екатерина, Синай

Празникът е свързан с едно от най-важните евангелски събития - явяването на Иисус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици - Петър, Яков и Йоан. Това става на планината Тавор в Галилея, където Христос показва ясно своя произход и предричаното от него "ново царство". Там изпаднал в дълбока молитва и се преобразил - „...лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.“ Исус се явил в небесната си слава, за да предпази апостолите от тъгата и съмнението при вида на Христовото страдание и да укрепя вярата им в Бог.

grozde pix

Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи след като се освети в църквата и се прикади от свещеника.


На Преображение действат различни забрани за работа, особено за домашните дейности – не бива да се мие и пере. До този ден не бива също да се ядат къпини и грозде. В нашата традиционна култура гроздето е на голяма почит. Не само плода, но и лозата. Тя е изобразена в шевици, ще я видим в сложната дърворезба на иконостасите. А виното (заедно с хляба) се счита за най-чистото нещо. „С хляб и вино магия не може да се направи“ - казва народът ни. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

На някои места носят също къпини, диня, ябълки, круши и други плодове. За празника се разрешава и риба.

Според българския народен календар на 6 август настъпва трайно преобразяване в природата. Слънцето обръща гръб на лятото и започва да губи силата си, денят намалява, нощите стават студени, охлаждат се водите на реките и изворите. Щъркелите се събират на ята, преди да отлетят към топлите страни, а гущерите и змиите се прибират в леговищата си под земята.

Преображение Господне е подходящ повод за всеки да размисли, да си спомни, че е имало много случаи, когато е бил лош и ето, сега е времето да се преобрази, да стане по-добър.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.