„Къпанак” на Ивановден

„Къпанак” на Ивановден
В зимните дни има един низ от традиции и празници през декември и януари, които всеки от нас познава, уважава и отбелязва.
Тайнствата на зимата – български народни празници и обичаи
И ако за хвърлянето на кръста във водата всеки знае, виждал е снимки, присъствал или дори участвал, то ритуалното къпане с вода продължава и на другия ден - на Ивановден.


Нощта срещу Йордановден - Йордановден в село Лесичери, В Търново, 2017
Богоявление в Калофер - фоторазказ 2018


За една такава традиция, която на мен самата не ми е позната, ще ви разкажем

„Къпанак” на Ивановден в Сушица, Карловско


kypanak

Според църковния календар Ивановден (7 януари) е християнски празник, посветен на Св. Йоан Кръстител. В българската традиция той е свързан с женската енергия и обредното пречистване. На третия, последен ден от Водици се извършва обредно къпане на момите в студена вода за здраве и плодородие. С празника приключва посветителната обредност на ергените – коледувалите момци за последен път играят коледарския буенек. В отделни краища на страната ивановденските традиции имат свои характерни особености с определени обредни практики. В Плевенско през нощта по домовете обикалят мъжки групи, наречени Иванови булки, а в Източна България аратлиците (побратимите) изпълняват обредни игри като „Чер пипер” и др.

На Ивановден в Сушица, Карловско е съхранен местен традиционен обичай „Къпанак” – къпане на младите булки, задомени през изминалата година. Булките се къпят от шътници, побащими или кумове с изворна вода на Дръндевата чешма.

kypanak 1

В селището са запазени основни моменти на обичая: подготовката в дома на булката (сплитане на косите, обличане на празничния костюм), шествието с музиканти до чешмата, обредното къпане, празничното хоро.
Днес „къпанакът” представлява своеобразен селищен празник, съпроводен с традиционни песни, които изпълнява женската фолклорна група към читалището, участник в откриването на първия национален събор-надпяване в Копривщица (1965). Празникът завършва с мегданско хоро, което повеждат младите булки, а вечерта имениците посрещат гости на обредна трапеза.

Използван архив на БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.