Честит празник на всички, които са помощници при раждане, и на младите невести, които са раждали.
На този хубав празник си припомняме, че децата имат нужда от грижи всеки ден, още от първия ден на своето раждане. Честит празник!

Бабинден, празникът на бабите-акушерки,
които някога са били единствената родилна помощ. Езически празник, който идва от далечните праславянски времена.

Днес отбелязваме Деня на родилната помощ, известен още като Бабинден. По стар стил празникът е на 21 януари. Това е един от големите народни женски празници. С него се засвидетелства уважение към възрастните жени, които в миналото са помагали на родилките. В наши дни на Бабинден празнуват акушерите и гинеколозите.

Традицията повелява сутринта на Бабинден жените, които имат малки деца, да налеят вода, да сложат в нея босилек и здравец, да приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на акушерката за обредно поливане и миене на ръцете. Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка. Както тя е къпала децата, така и те нея къпят.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества - от 21 на 8 януари, а 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ.

 


Бабин ден, с. Велчево 2013 г


Майките рано сутрин наливали вода от чешмата, към нея добавяли китка здравец или босилек - като символи на здравето, добротата и плодовитостта. Отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й с вода от менчето и я дарявали с пешкир, в който има пара. Понякога, според благодарността, жените дарявали и по-големи подаръци. Задължително носели и някакво ястие, питка, вино. После всички сядали на трапезата и се гощавали, пеели песни и играели хора. По време на празника не се допускат мъже.

Днес голяма част от обредността не се спазва толкова, но жените все още се събират, за да се повеселят и усетят силата на общността си. Празнува се в селата, събират се жените, най-често в читалището и отбелязват деня като спазват ритуала с миенете на ръцете и споделената вкусна трапеза с песни и смях. Празнува се по-често на 21 януари


Бабинден в Сапарева баня, снимка http://www.balkanite.net