Бабинден традиции

Бабинден традиции
След промяната на календара през 1968 г. Бабинден се отбелязва на 8 януари. По стар стил денят се празнува на 21 януари. През 1951 г. денят е обявен за Ден на родилната помощ, а с това - и на акушерките и гинеколозите.

Според стария календар Йордановден бил на 19-и, а Бабинден – на 21 януари. Това е „женски празник“ и единственият ден, на който можели да си правят доста „солени“ шеги с мъжете. Ако в ежедневието било немислимо жена да каже и дума срещу мъжката воля, на Бабинден оставали безнаказани всякакви закачки и дори по-груби действия. Но това се случвало чак в края на празненството, когато са извършени ритуалите за здраве на новородените и на жените в детеродна възраст.

babinden 1

На Бабинден ден се отдава почит на „бабите” – жените, които помагат при раждане. В миналото бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на младите нераждали невести. Затова обредността през този ден е подчинена на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата при раждането на рожбата си, отива в дома й, полива й ритуално вода, за да си измие ръцете и я дарява е със сапун и нова бяла кърпа. По време на празника „бабата” – народната акушерка, изкъпва децата, родени през изминалата година. Ритуалът е съпроводен с благословии и намазване на децата с мед и масло. За малчуганите са подготвени и различни подаръци. Младите майки даряват на бабата вълна и обредни кравайчета.

Бабата приема даровете, изтръсква ръцете си и пожелава челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичва жените с китки за здраве и ги кани на обяд в дома си. Бабите-акушерки напътстват младите булки как да се грижат за новородените деца, за да са живи и здрави.

На много места в страната „бабата”, младите майки и свекървите отиват на реката и се къпят за живот и берекет.

Обичаите имат магически характер и са свързани с пречистващата сила на водата. По време на празника не се допускат мъже.
babinden 2

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.