8 януари Бабинден

8 януари Бабинден
Бабинден (нов стил) - е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

С календарната реформа на Българската православна църква през 1968 г. датата на честването на Бабинден се измества – от 21 на 8 януари, а 21 януари се отбелязва като Ден на родилната помощ

На този ден

·        През 1838 г. Алфред Вейл демонстрира телеграфа, като използва точки и чертички (поставя се началото на т.нар. Морзов код).

·        През 1918 г. американският президент Удроу Уилсън излага своя мирен план за последиците от Първата световна война в 14 точки (включващи открита дипломация, право на народите на суверенитет, създаване на Общество на народите, либерализиране на търговията).

·        През 1958 г. 14-годишният Боби Фишър печели Американския шампионат по шахмат.

·        През 1959 г. генерал Шарл дьо Гол е обявен за първи президент на Петата република на Франция.

·        През 1996 г. в България стартира масовата приватизация.

Родени на този ден

1935 Елвис Пресли - най-продаваният солов артист в историята на поп музиката. Определян   като Краля на рокендрола или просто Краля

1942 Проф. Стивън Хокинг -Световноизвестен заради своята съдба и борба за съществуване, един от най-великите умове на нашето време е в тяло, което съществува благодарение на технологиите.

1942 Валя Балканска (родена Фейме Кестебекова) - народна певица от Родопската фолклорна област, популярна най вече със своето изпълнение на народната песен „Излел е Делю хайдутин“, което е включено в Златната плоча на Вояджър на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.