На 16 август в американския град Мемфис (Memphis) се провеждат традиционните дни в памет на Елвис Пресли (Elvis Presley Day), певец, музикант и каратист. Всяка година през август хиляди поклонници на краля на рокендрола се събират в Мемфис за седмицата в негова чест (Elvis Week).

Програмата включва много различни меропрития, но главното е, че от 1983 г. в нея се включва тридневен турнир по карате, на който пристигат в качеството на инструктори, почетни гости, съдии - известни шампиони по карате, които лично са познавали Елвис Пресли. На 16 август, деня на неговата смърт, те връчват на победителите приз с неговите инициали.

До своята смърт на 16 август 1977 Елвис продава 500 милиона записа (грамофонни плочи), седем години по-късно тази цифра се удвоява - такова нещо досега не е повторено.

Елвис се е снимал в 33 филма, като за всяко участие е получавал хонорар мин от 1 милион долара. През 1973 г. телевизионно предаване с негово участие събира пред малкия екран 1 милиард зрители - такъв брой зрители не успява да събере дори репортажът за стъпването на човек на Луната.

elvis

А песните на Елвис Пресли остават