Валя Балканска

Валя Балканска

Бенефис на Валя Балканска в НДК

На 18-ти май в Зала 1 на НДК Валя Балканска, заедно с гайдаря Петър Янев и ансамбъл „Родопа“, ще ни пренесат в космоса на родопската музика и ще отключат генетичния код на българщината у всеки от нас, като изпълнят най-обичаните родопски песни.

Фолклорният празник ще е в две части. Концертът-пътуване през вековете ще започне с уникалния спектакъл „Невястата“, най-новият проект на ФА „Родопа“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Постановката надхвърля рамката на танцов спектакъл и вплита изразността на родопския фолклор, езика на танца и песента. „Невястата“ е нещо напълно ново за репертоара на фолклорните ансамбли у нас. Танцовата интерпретация на мита за Невястата е музицирана на живо от изпълненията на оркестъра и хора на ансамбъл “Родопа“.

balkanska 1Втората част на вечерта е Концерт – бенефис на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, които ще отпразнуват заедно с публиката цели три повода – 75-годишнината на Валя Балканска, 50-години на сцена, 25-години, от които заедно с гайдаря Петър Янев.

В репертоара, представян по цял свят, влизат песни като „Шар планино“, „Девойко, бално ли ти е“, „Триста са пушки пукнали“, „Хайдутине се молеха“, „А бре, юначе лудо и младо“, „Горо ле, горо зелена“ и други, а най-известното й изпълнение „Излел е Дельо хайдутин“ е вдигало на крака публиката по цял свят и е посланието на Земята към Вселената, включено през 1977 г. в Златната плоча на американските космически апарати „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“.

Билети за концерта, който ще започне в 19.00 часа, вече се продават.

Валя Младенова Балканска е родена с името Фейме Кестебекова на 8 януари 1942 г. в село Арда. На 18-годишна възраст хвърля забрадката и като в приказките – от скромно и бедно момиче, Файме извървява пътя до световноизвестна певица и до това да няма българин, който да не се гордее с нейните песни.

И днес, 75-годишната Валя Балканска продължава да е музикалният паспорт на България и да радва своята публика с многобройните си участия у нас и в чужбина.

Певческата й кариера започва през 1960 г. като солистка в Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопи“ – Смолян,част от който е и до ден днешен. Най-известният ѝ запис е самостоятелно изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин“, направен в края на 60-те години на ХХ век от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и издаден на плоча в САЩ.

През 1977 г. песента полита извън пределите на Слънчевата система – на борда на два идентични космически летателни апарата от програмата „Вояджър“ на НАСА.

Седем години по-късно единствената тогава телевизия у нас излъчва документалната поредица на проф. Карл Сейгън „Космос”, където песента на Валя зазвучава в 11-ти епизод и всички са изумени, включително и самата Валя, която научава, че гласът й лети в Космоса от колегите си, които предния ден гледали филма. Но вместо заслужено признание, започват спорове за това как песента е напуснала пределите на България, а впоследствие и кой е нейният автор. Кой е човекът,  записал песента и как изпълнението на Валя преминава Желязната завеса и стига до космическите лаборатории на НАСА в Калифорния.

 

Отгледала три деца и пет внучета, Валя Балканска с надежда очаква песенно родово попълнение. Докато работи в ранчото си край Смолян, тя не престава да си припява – и то песни, които все още не е изпълнявала на концерт. Въпреки, че повече от 50 години е на сцените по цял свят, тя продължава да твърди, че още не е успяла да покаже на публиката всички любими песни, вярвайки безмерно в красотата на родопската песен…

От 25 години гайдарят Петър Янев е неизменно и навсякъде до Валя Балканска. Неговата гайда е звучала по всички краища на България и в много страни по света, разнасяйки магията на родопската музика. Отдаден изцяло на родопския фолклор, той е изпълнителен директор на ансамбъл“Родопа“, автор, изпълнител и разпространител на радопския дух и традиция.


0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.