"Животът би бил трагичен, ако не беше забавен." 


Проф. Стивън Хокинг (Stephen Hawking) е роден на 8 януари 1942 г. Световноизвестен заради своята съдба и борба за съществуване, един от най-великите умове на нашето време е в тяло, което съществува благодарение на технологиите.  Той е астрофизик, преподавател по математика на Кеймбриджкия университет и автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната "Кратка история на времето" (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.


Стивън Хокинг е интелектуален идол, известен не само заради приключенския дух на своите идеи, но и заради яснотата и остроумието, с които ги изразява.

 • "Най-големият враг на знанието не е незнанието, а илюзията за знание."


Stephen Hawking 3

 • "Интелигентността е способността да се адаптираш към промените."

 • "Ние сме просто един напреднал род маймуни на една малка планета от една много обикновена звезда. Но ние можем да разберем Вселената. Това ни прави много специални.“

 • "Моята цел е проста. Тя е да разбера напълно Вселената, защо е такава, каквато е, и защо изобщо съществува."

 • "Човек не може просто да спори с една математическа теорема."

 • "Забелязал съм дори хора, които твърдят, че всичко е предопределено и че не може да направим нищо, за да го променим, се оглеждат, преди да пресекат пътя."

 • "Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен."

 • "Еволюцията е създала мозъците ни така, че да не може да си представим 11 измерения. Въпреки това, от чисто математическа гледна точка, е също толкова лесно да се мисли в 11 измерения, колкото и в три или четири."

 • "Очевидно е, че заради моето увреждане имам нужда от помощ. Но винаги съм се стремял да преодолея ограниченията на състоянието си и да водя колкото се може по-пълноценен живот. Обиколил съм света от Антарктика до нулевата гравитация."

 • "Ние сме в опасност от самоунищожение заради нашата собствена алчност и глупост. Не може да продължаваме да гледаме само себе си в една замърсена и пренаселена планета."

 • "Пътуването във времето се е смятало за научна фантастика, но Общата теория на относителността на Айнщайн допуска възможността, че бихме могли да деформираме време-пространството толкова много, че може да излетим с ракета и да се върнем, преди да сме излетели."

 • "Нищо" не може да съществува вечно."

 • "Защо сме тук? Откъде идваме? По принцип това са въпроси за философията, но философията е мъртва."

 • "Наблюденията показват, че Вселената се разширява все повече и повече. Тя ще се разширява вечно, ставайки все по-празна и все по-тъмна."

 • "Общопризнато е, че жените са по-добри от мъжете в езиците, личните отношения и изпълнението на много задачи едновременно, но по-малко добри в ориентирането по карта и в представянето си за пространство. Поради това не е неразумно да се предположи, че жените не могат да бъдат по-добри по математика и физика."

 • „Не е ясно дали интелигентността има някаква стойност за оцеляването в дългосрочен план.“

 • „Мисля, че компютърните вируси трябва да се броят като форма на живот. Мисля, че те ни казват нещо за човешката природа: че единствената форма на живот, която сме създали досега, е изцяло разрушителна. Ние създадохме живот по свой собствен образ и подобие.“Хокинг е роден на 8 януари 1942 г. (300 години след смъртта на Галилео Галилей) в Оксфорд, Англия. През 1959 г. Хокинг е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика.

През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, е диагностициран с тежката болест. На 22-годишна възраст с рядка форма на моторно-невронната болест амиотрофична латерална склероза (АЛС). Тогава лекарите му дават 1-2 години живот.

През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика.

Той не спира да се бори да живее, въпреки че болестта го приковава на инвалиден стол и го лишава от способността да говори, освен чрез гласов синтезатор. Така Хокинг продължава да се труди в областта на космическите изследвания и въпреки че комуникира изключително трудно, постига нови върхове в тях.
Създава и семейство.

От 1985 г. използва специалния апарат, за да говори. Компютърът беше инсталиран в инвалидната му количка. Той му позволяваше освен да говори, да пише статии и други текстове, да ползва интернет и имейли. Управлението се извършваше чрез движение на единствения мускул, който Хокинг можеше да контролира – един от лицевите мускули на бузата, под окото. Движенията се разчитаха от специален инфрачервен сензор, вграден в очилата му. За въвеждане на текст се използва система за предсказване на думите, но въпреки това целият процес бе изключително труден и бавен. Той бе пресъздаден във филма "Теорията на всичко" за живота на Хокинг, който получи награда "Оскар" за най-добър филм през 2015 г.

С качеството на труда си в науката и с упоритостта си Стивън Хокинг спечели уважението не само на колегите си и учените по света, но и на милиони хора. На 14 март 2018 г. целият свят разбра, че си е отишъл един от най-големите умове на човечеството.

"Вселената не би била кой знае каква Вселена, ако ги нямаше хората, които човек обича"


Първо, помни, че трябва да гледаш нагоре към звездите, а не надолу в краката си. Второ, никога не се отказвай да работиш. Работата ти дава смисъл и цел, защото без нея животът е празен. Трето, ако имаш достатъчно късмет, ще намериш любовта – помни, че я има, и не я отвърляй.