Наполеон Бонапарт

Наполеон Бонапарт
Наполеон Бонапарт (Наполеон I Велики) е роден на 15 август 1769 г. в град Аячо на остров Корсика, дълго време владение на Република Генуа. Наполеон е второто от 13-те деца в семейството на Карло Буонапарте и Летиция Рамолино, пет от които умират още в ранна възраст. Изпратен е да учи във френско училище. През 1785 г. Бонапарт завършва елитната Кралска военна школа в Париж, след което е назначен като втори лейтенант на артилерията. За 10 години извървява цялата йерархия в армията на тогавашна Франция. През своята военна кариера Наполеон печели повече от 60 сражения. Женен е два пъти – за Жозефина Боарне (1796 г.) и Мария-Луиза Австрийска (1810 г.).

Единственият му законен син е от втория му брак - Наполеон Франсоа Жозеф Шарл Бонапарт (Наполеон II), който е роден на 20 март 1811 г. Фактически никога не е царувал, въпреки че от 22 юни до 7 юли 1815 г. парижките законодателни органи го признават за император. Наполеон умира на 5 май 1821 г. в затвор на остров Света Елена. Според резултатите от аутопсията, смъртта му е резултат от рак на стомаха, но според някои учени е бил отровен с арсеник.

Бонапарт става известен по време на Първата френска република и води успешни кампании срещу Първата и Втората антифренска коалиция. През 1799 г. организира преврат и става първи консул, а пет години по-късно - на 18 април 1804 г. е провъзгласен за император на Франция. През първото десетилетие на 19-ти век Френската империя при Наполеон е въвлечена в серия от конфликти – т.нар. Наполеонови войни, които включват всички големи европейски сили. След серия от победи Франция си осигурява господстващо положение в континентална Европа и Наполеон поддържа френската сфера на влияние чрез формиране на широки съюзи и назначаване на приятели и членове на семейството в управлението на други европейски страни.

Френската инвазия в Русия през 1812 г. е повратна точка в личния и политическия живот на Наполеон. Неговата Великата армия е силно пострадала в кампанията и никога не се възстановява напълно. През 1813 г. обединените сили на Шестата коалиция побеждават при Лайпциг, а на следващата година нападат Франция и Наполеон е принуден да абдикира и е заточен на остров Елба. Почти година по-късно той бяга от Елба и се връща на власт, който период е известен като Стоте дни, но Наполеон е победен в битката при Ватерло на 18 юни 1815 г. Тази битка е последната за Наполеон I и поражението в нея слага край на управлението му като император на Франция. Малко след това е пленен от британците и изпратен на остров Света Елена, където прекарва последните шест години от живота си.

napoleon_crossing_the_alps_jacqu

След смъртта му са публикувани неговите "Мемоари от остров Света Елена" и "Мемоари", продиктувани по време на заточението. Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс, който лежи в основата на съвременното гражданско законодателство в повечето европейски страни днес.

Глупакът има голямо предимство пред образования човек: той винаги е доволен от себе си.

Наполеон променя из основи държавното устройство на Франция. По негово време е създадена държавната Френска банка. Административните и правните реформи на Наполеон залагат основите на съвременните държави, като голяма част от тези реформи съществуват и днес.

Народ, който не храни своя армия, скоро ще храни чужда.

Бонапарт е известен и със спечелени над 60 сражения по време на походите си. Той извършва редица реформи и в армията, които превръщат френските революционни войски в най-боеспособната сила на континента.

Бързината е половин победа.

Наполеон е спорна историческа фигура днес. Едни му се възхищават, а други критикуват. Докато политиката на Наполеон в първите години на управлението му се ползва с широка подкрепа от страна на населението, то към края, подкрепата отслабва – войните, които продължават близо 20 години, предизвикват недоволство, наборите в армията се състоят от все по-малко и все по-млади и неопитни войници. Острият му ум остава в историята въпреки всичко, а думите по-долу го доказват:

Армия от овни, оглавявани от лъв, винаги ще удържи победа над войска от лъвове, оглавявани от овен.

На една жена, която ни вдъхновява за нещо добро, има сто, които ни карат да вършим глупости.

Най-голямата безнравственост е да се захващаш за работа, която не умееш да вършиш.

Не прекъсвай врага си, когато греши.

Силен човек е този, който може да прекъсне по своя воля връзката между чувствата и мисълта.

Хората се управляват по-лесно чрез пороците си, отколкото чрез добродетелите си.

Можете да останете по-високо от оскърбителите си, ако им простите.

Започнах да осъзнавам, че хората не са родени да бъдат свободни. Свободата е нужда, изпитвана от малка група хора, чиято природа е дарена с по-благородни умове от множеството.

Китай е болнав спящ тигър. Но когато се събуди, светът ще затрепери.  (прозрение, изказано през 1803 г.)

Хората се управляват по-лесно чрез пороците си, отколкото чрез добродетелите си.

Чуждата глупост не ни прави по-умни.

Каквото и да казва Макиавели, крепостите не струват нищо пред благоразположението на народите.

Източник: www.vesti.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.