Хю Хефнър

Хю Хефнър
На 28 септември 2017 г. на 91-годишна възраст почина легендарният основател на списание Playboy, Хю Хефнър, съобщиха световните медии (Hugh Hefner, Playboy founder who built a global brand on sex and free speech, dies at 91). Хефнър е починал в дома си Playboy Mansion в Лос Анджелис от естествена смърт.

Той е роден на 9 април 1926 г. в Чикаго, Илинойс и е по-големият от двамата сина на Грейс и Глен Хефнър - строги методисти. В училище Хефнър изкарва 152 точки на тест за интелигентност, въпреки че учителите му го описват като "неентусиазиран".

Служил е две години в армията до края на Втората световна война. Учил е в Чикагския институт по изкуствата преди да се запише в Университета на Илинойс със специалност "Психология". Дипломира се през 1950 г. Година по-рано се жени за съученичката си Милдред Уилямс, с която имат 10-годишен брак и две деца. След това е имал още един брак - с плеймейтка на Playboy за 1989 г., от която също има две деца. Беше сгоден за Кристъл Харис, която е с 60 години по-млада от него, но през 2011 г. тя развали годежа.

Международните медии припомнят историята, в която след като му е отказано повишение на заплатата от 5 долара в списание Esquire, Хефнър напуска и решава да започне свое собствено издание. Той създава легендарното списание Playboy през далечната 1953-та в кухнята на собствения си апартамент. Първият брой включва голи снимки на Мерилин Монро и се превръща в абсолютен хит.

В най-силните си години Playboy достига тираж от 7 милиона, преди популярността му да намалее с появата на интернет, отбелязва BBC News. Състоянието на Хефнър се изчислява на над 300 милиона долара.

В кратък период, от средата на 2016 г. до началото на 2017 г., еротичното списание експериментира с избягване на голотата, преди да се завърне към предишната си формула.

Хю Хефнър твърди, че е останал девствен до 22-та си година, когато се запознава с първата си съпруга, но остава известен с многобройните си завоевания, като споделя, че е бил с над 1000 жени. Негова запазена марка са лулата и халатът, както и имението му в Лос Анджелис, построено през 1971 г., където е недопустима употребата на наркотици.

През целия си живот Хефнър участва в различни кампании за защита на човешките права, на сексуалните свободи, правото на хората с различна сексуална ориентация да сключват брак. Неговата фондация Playboy всяка година дарява големи суми на редица организации, включително и Демократичната партия в Щатите и за президентската кампания на Хилъри Клинтън.

playboy-mansion-for-sale-comes-with-hugh-hefner-social

Това са няколко от най-популярните му цитати:

"Аз съм като дете в магазин с бонбони. Мечтаех си за невъзможни неща и мечтите се оказаха по-големи от въображението ми. Аз съм най-щастливият човек на планетата."

"Хубаво е да си егоистичен. Но не толкова фокусиран в себе си, че да не чуваш другите хора."

"Имам около 100 чифта пижами. Обичам да виждам хората в удобно облекло."

"Пикасо е имал своя розов и син период. Аз сега съм в своя рус период."

"И в най-смелите си мечти не бих могъл да си представя по-сладък живот."

"Цялата предпоставка на 50-те години - да намериш правилното момиче, да се преместиш в предградията и после да излизаш с момчетата, докато тя седи у дома с бебетата. Чувствах, че това е някак си тъжно."

"Да се обграждам с красиви жени ме държи млад."

"Интересното е как един човек, въпреки че живее своите собствени фантазии, изживява фантазиите и на толкова много други хора."

"Гледам на ревящите 20 години с техния джаз, "Великият Гетсби" и старото производство на филми като на парти, което по някакъв начин съм успял да пропусна."

"Да живея в момента, мислейки за бъдещето и оставайки свързан с миналото: това е, което ме кара да се чувствам цял."

"В много добро здраве съм, никога не съм се чувствал по-добре."

"Основната цивилизоваща сила в света не е религията, това е сексът."

hefnerВ страницата на Playboy в Twitter днес бе поместено съобщение за смъртта му и негов цитат: "Животът е твърде кратък, за да изживяваш нечия чужда мечта".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.