Нелсън Мандела

Нелсън Мандела

Ако говориш с човек на език, който той разбира, това отива в ума му.


Ако му говориш на неговия език, това отива в сърцето му. 


If you talk to a man in a language he understands, that goes to his head.


If you talk to him in his language, that goes to his heart.


Образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва, за да се промени светът


НЕЛСЪН МАНДЕЛА


(18.07.1918 – 5.12. 2013)


„Нацията ни изгуби най-великия си син”, „Скромността, състраданието и човечността му спечелиха нашата любов”, Джейкъб Зума, президент на ЮАР

Мандела ще остане в историята заради неуморната си борба с апартейда в родната си страна. Племенното му име – Ролихлала – означава „Пакостникът” – прякор, който Мандела многократно ще оправдае през дългия си живот. През 1952 г. той организира първите национални протести срещу потискането на чернокожото население. През същата година открива първата в ЮАР юридическа кантора, в която работят само цветнокожи.

През 1962 г. Мандела е пратен в затвора заради подбуждането на стачка. Две години по-късно е осъден на доживотен затвор за саботаж и конспирация за сваляне на правителството. Прекарва зад решетките 27 години, но не губи високия си дух. Дори от затвора, той продължава да вдъхновява последователите си. През 1990 г. е освободен, тъй като Южна Африка най-сетне започва да загърбва расовата сегрегация. През 1993 г. получава Нобеловата награда за мир, а година по-късно е избран за първия чернокож южноафрикански президент. Остава на поста си пет години.

След това Мандела посвещава живота си на борбата срещу СПИН и бедността. Извоюва на ЮАР правото да домакинства на Световното първенство по футбол. Той ще бъде запомнен не само с неуморната си борба за доброто на човечеството, но и с мекия си говор и призивите за ненасилие, от които не се отказа през целия си живот. „Това, което прави Нелсън Мандела велик, е същото, което го правеше човек”, каза Джейкъб Зума. „Видяхме у него онова, което не спираме да търсим в себе си.”

mandela 1

В едно интервю за списание "Time" Мандела разкрива своите 8 съвета по лидерство. Малко противоречиви и трудни за разбиране, но полезни за всеки.

- Смелостта не е липса на страх - тя е способността да вдъхновиш другите да го продолеят.

- Води от фронотовата линия, но никога не изоставяй базата си.

- Води от базата си, но накарай хората си да повярват, че са на фронта.

- Опознай добре врага си и знай кой е любимия му спорт.

- Дръж приятелите си близо, а съперниците си - още по-близо.

- Външният вид има значение - не забравяй да се усмихваш.

- Нищо не е само черно или само бяло.

- Да се оттеглиш е също форма на лидерство.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.