Ангела Меркел


Родена е на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Тя е първата жена на поста Федерален канцлер, избрана на 21 ноември 2005. Многократно е оглавявала класацията за най-влиятелна жена на годината на списание  Forbs. През 2015 г. Меркел бе обявена за пети път за най-влиятелната жена в света.


Наричат я фактическия президент на Европейския съюз. Германският канцлер Ангела Меркел безспорно е най-силната жена лидер в Европа, ръководител на най-мощната европейска икономика, който се ползва с доверието на народа си в продължение на години.

Твърда и непоколебима, но все пак жена, на 61 години. По случай рождения ден на най-влиятелната жена в света ще ви припомним някои от най-известните й цитати.

Bundeskanzlerin Angela Merkel

„Свободата е основата за развитието на индивида.”

„Човекът е свободен, но не е автономен. Утре и най-силният може да бъде в положение да разчита на помощта на другите.”

„Ако глобализацията служеше за благото на малцина, тя щеше да се провали и загние.”

„В крайна сметка обаче демокрацията не е винаги въпрос на едностранни дискусии, а обикновено на формиране на мнение в мнозина.”

„Да бъдем само любезни един към друг прави лоша услуга на Европа.”

„Държава, на която можеш да имаш доверие, не може да тиранизира своите граждани посредством бюрокрацията. Една държава, на която можеш да имаш доверие, трябва да бъде силна там, където гражданинът има нужда от нея. Тя трябва да държи на реда, на правото и на законите.”

„Аз съм дълбоко убедена, че човешкият живот се развива еволюционно, което означава, че ние винаги се променяме и трябва да се променяме. Не намирам промените за нещо ужасно.”

„В диалога между културите може да устои този, който действително познава своята собствена култура.”

„Интеграцията не е еднопосочна улица.”

„Шпионирането между приятели никога не е приемливо.”