Чарлз Дарвин

Чарлз Дарвин
Charles Darwin, 12.02.1809—19.04.1882 е английски биолог естествоизпитател. Той е известен със своята теория на еволюцията. Днес тя е фундаментален принцип в биологията.

През 1831 г. 22-годишният Дарвин е поканен да прави компания на капитана на кораба на британския кралски флот „Бийгъл”. В продължение на пет години корабът с официално изпратени естествоизпитатели изучавали флората и фауната по крайбрежието на Южна Америка. Наблюденията събудили интереса и на младия Дарвин, който поел функциите на естественик и с времето започнал сам да се възприема като такъв.

Нарекох този принцип, според който всяко незначително изменение се запазва, ако е от полза, с термина "естествен подбор". I have called this principle, by which each slight variation, if useful, is preserved, by the term of Natural Selection. — "Произход на видовете"; 1859

На 22 ноември 1859 година 51-годишният Дарвин издава книгата „Произход на видовете", в която излага аргументите и предпоставките за своята еволюционна теория, наричана още естествен отбор.

Charles Darwin 1

 

„Човек, който си позволява да загуби дори един час от времето си, не е открил колко ценен е животът.”

„Най-висшият възможен етап в моралната култура е, когато осъзнаваме, че трябва да контролираме мислите си.”

„Човекът, с всичките си благородни качества … все още носи в телесната си рамка неизличимия печат на своя по-низш произход.”

„Истината е, че в света има твърде много нещастие. Трудно ми е да убедя себе си, че един благодетелен и всемогъщ Бог е създал насекомите с ясната умисъл, че техните ларви ще се хранят с жива плът или, че котките си играят с мишките, които ще изядат... От друга страна ми е трудно да се чувствам удовлетворен, като изкажа твърдението, че тази забележителна вселена и най-вече природата на човека, са плод на груба сила. Склонен съм да гледам на всичко като на следствие от точно определени закони, а детайлите, добри или лоши, са работата на нещо, което можем да наречем случайност.”

„В дългата история на човечеството (и на животинския свят) са оцелявали онези, които са се научили да си помагат и да импровизират най-успешно."

„Защо талантът на мъжа не е наследствен? Защото умните мъже си избират жени с хубави лица..."

„Нито най-силният оцелява, нито най-интелигентният. Оцелява този, който е най-добре се приспособява“ (приписван цитат. Всъщност фразата е един вид обобщение на цялата теория на Дарвин, на за пръв път се среща в този й вид у Леон С. Меджинсън, социолог от университета в Луизиана. През 1963 г. Меджинсън пише: Съгласно Дарвиновия "Произход на видовете": не най-интелигентния оцелява, нито най-силния, а видовете, които оцеляват са тези, които най-добре се приспособяват и настройват към променящата се околна среда, в която се намират. )

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.