Джон Наш


американски математик, Нобелов лауреат по икономика


Наш е роден на 13 юни 1928 г. в Блуфилд, Западна Вирджиния. Работи в областта на диференциалната геометрия и теорията на игрите. През 1994 г. получава, заедно с Райнхард Зелтен и Джон Харшани, Наградата за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел.

След блестящ старт на научната си кариера, през 1957 Джон Наш заболява от параноидна шизофрения, от която се възстановява тридесет години по-късно. Филмът „Красив ум“ (2001), в който ролята на учения се изпълнява от Ръсел Кроу, е вдъхновен от неговия живот.

Наш и съпругата му Алиша загиват в автомобилна катастрофа с такси на 23 май 2015 г.

nash-1

Това са няколко крилати фрази от гениалния математик:

„Единственото нещо, по-велико от силата на ума, е куражът на сърцето”

„В момента изглежда отново се мисли рационално в стил, който е характеристика на учените. Обаче въобще не е въпрос на радост, ако някой се върне от физическо увреждане в добро физическо здраве. Един от аспектите на това е, че рационалността на мисълта налага лимит върху концепцията на човека за неговата връзка с космоса.”

„Не мога да губя време в уроци и книги и да запомням слабите твърдения на хора с ниски морали.”

„Какво в действителност е логиката? Кой решава какво е разумът? Само в мистериозните уравнения на любовта могат да бъдат открити и логиката, и разумът.”

„Винаги се твърди, че хората с душевни заболявания страдат. Аз обаче мисля, че лудостта може да бъде бягство. Ако нещата не вървят добре, искаш да си представяш, че вървят.”

„В някаква степен нормалността е форма на конформизъм, а лудите са неконформисти.”

„Най-доброто за една група се случва, когато всеки в нея мисли кое е най-добро за самия него и за останалите.”

„Навсякъде, както и в математиката, за даден проблем има много и различни решения.”

„Въпреки че съм имал успех в изследванията си и когато бях луд, и когато не бях, в крайна сметка чувствам, че работата ми би била по-уважавана, ако мислех и действах като „нормален” човек.

"Игнорирай блондинката"


Казано съвсем накратко, Теорията на игрите се занимава с това как в една ситуация, в която победата или поражението на един зависи от действията на всички, решенията на "играчите" са взаимно свързани. Равновесието на Наш е идеалната стратегия за постигане на полза от всички.

Във филма "Красив ум", вдъхновен от личната история на Джон Наш, примерът е с блондинката в бара, с която всички искат да танцуват, но е почти сигурно, че ще бъдат отхвърлени, ако едновременно се изправят пред нея. Тогава ще им се наложи да се обърнат към приятелките ѝ, но те също ще отхвърлят момчетата, защото вече са били поставени от тях във "втора класа". Накрая всички остават с празни ръце.

"Игнорирай блондинката" е съветът на Наш. Така момчетата няма да си пречат взаимно и да обидят момичетата, тя ще остане без кавалер и ще ѝ се наложи сама да си го спечели, а те със сигурност вече ще танцуват с приятелките ѝ брюнетки. Но, разбира се, това е една идеална ситуация. В реалния живот много често по-хитрият или по-арогантният първи нарушава договорката и отива сам при блондинката.