Международен ден на прегръдката (отбелязва се от 1986 г.)

Ден на родилната помощ (Отбелязва се официално от 1951 г. на Бабинден)

Имен ден празнуват: Агнеса, Валерия, Максим, Максимилиан Православната църква чества Св. преподобни Максим Изповедник, Св. мъченик Неофит от Витиния, Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила - името Максим има латински корени и идва от думата “maximilianus”, която в превод означава “най-великият”.

babinden velchevoБабинден (стар стил) е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.

Интересно на този ден

dvama love pix 6Международен ден на прегръдката - възниква през 70-те години сред студенти, а в САЩ е обявен за празник през 1986 г. Датата 21 януари не е случайна, а е избрана, защото се пада между коледните и новогодишните празници и Свети Валентин, отбелязван на 14 февруари. Смята се, че около 21 януари хората се чувстват изчерпани след коледните празници и все още не са се заредили с необходимата енергия за Празника на влюбените. Според пастор Заборни на днешния ден хората имат нужда от прегръдка от техен близък или дори от непознат човек. На този ден хората се прегръщат, без да влагат интимност. Откакто свят светува прегръдката е символ на топлота и приятелство. Когато гушнеш някого, го даряваш с чувство за сигурност, комфорт и доверие.

Полша  Ден на бабата

На този ден

·        През 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана — Швейцарската гвардия.

·        През 1542 г. английският парламент осъжда на смърт за държавна измяна съпругата на крал Хенри VIII Катрин Хауърд, която по-късно е екзекутирана.

·        През 1763 г. императрица Екатерина II одобрява план за създаване на Дом за сираци и подхвърлени деца.

·        През 1793 г. по време на Френската революция, след като е намерен за виновен в държавна измяна от Конвента, френският крал Луи XVI е гилотиниран пред възторжена тълпа в Париж.

·        През 1890 г. е разкрит заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов, за което Паница е осъден на смърт и разстрелян.

·        През 1911 г. американският лекар Франсис Раус изолира първия онкогенен вирус, който причинява саркома по кокошките.

·        През 1945 г. Стефан I е избран за екзарх на Българската православна църква, след като Българската екзархия е без екзарх от 1915 г.

·        През 1954 г. в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница Наутилус.

·        През 1976 г. е осъществен първият редовен полет на свръхзвуковия пътнически самолет "Конкорд".

·        През 1977 г. в Италия официално са разрешени абортите.

·        През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.

Родени на този ден

1763 г. Огюстен Робеспиер, френски революционен деец

1824 г. Томас Стоунуол Джаксън, генерал от Армията на Конфедерацията

1905 г.  Кристиан Диор, френски дизайнер

1924 г. – Катя Попова, българска актриса

1935 г. – Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела, съпруга на Симеон II

1941 г. – Пласидо Доминго, испански певец

1954 г. – Камелия Тодорова, българска певица