Богоявление в Калофер

Богоявление в Калофер
Хиляди се събраха на 6 януари 2018 г. по бреговете на река Тунджа в района на Калофер да наблюдават традиционното за Богоявление „мъжко хоро”.

Деца поведоха „мъжкото хоро” в Тунджа


Тази година ритуалът бе поведен от деца от предучилищна група, които бяха дошли с преподавателите си. Децата споделиха, че не се притесняват от студената вода, тъй като са научили, че тя не разболява. (тази година времето е топло за разлика от студа през 2017 г., но водата си е ледена)

kalofer 2018 georgi georgiev 2Това е един фоторазказ благодарение снимките на фотографа Георги Георгиев от В. Търново


Момчетата и мъжете влязоха в замръзналите води на Тунджа с песента „Залюбила е Василка". Според кмета на Калофер Румен Стоянов около 500 са били родолюбивите българи, които нагазиха в ледените води на река Тунджа, за да се хванат на Богоявленското мъжко хоро.

Ритуалът „мъжко хоро“ кандидатства за включване в списъка на ЮНЕСКО. Според кмета на Калофер Румен Стоянов процедурата за това вече е задвижена и затова тази година има наблюдатели от Европа.

Хвърленият кръст от свещеника пък беше изваден от 11-годишния Драгомир от Калофер.

kalofer 2018 georgi georgiev 4Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години. В реката влизат само мъже, които цяла нощ преди това са загрявали с червено вино и домашна ракия. Ритуалът по ваденето на Светия кръст се прави за здраве. Не само калоферци, но и във всички краища на България, хората казват, че който е нагазил в ледената вода не се е разболял, него настинка не го лови. А ако във водата има лед, то годината ще бъде здрава и добра за хората.

kalofer 2018 georgi georgiev 5Според легендата Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, "владеели" тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани. Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му, принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

kalofer 2018 georgi georgiev 3kalofer 2018 georgi georgiev 6

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.