Празник на картофа


Картофите са един от основните продукти в нашата кухня. Могат да бъдат полезни, ако се съхраняват и се приготвят правилно, т.е. когато не са пържени или на чипс, защото поемат много мазнина.

А знаете ли, че има Празник на картофа у нас? Да, има и се провежда за 27-ми път в град Клисура.Традиционно се провежда в края на октомври, през 2013 г на 26 октомври, на Димитровден. Снимките са на Райна Крушевска, която разказва „Времето слънчево и топло, Балканът гостоприемен, като жителите на града. Всичко започна с мажоретките и духовия военен оркестър. Главният момент беше кулинарната изложба – изискването - всяко произведение е от картофи. Ако на снимите изглеждат интересни, на живо изглеждаха много вкусно! В изложбата се включиха и ученици.

След официалната част дойде ред на музикалната програма с най-милото участие на малките дечица. Гост на празника беше Илия Луков, който пя без почивка и донесе много настроение. Хората се извиха, а в днешното време на хората е нужно повече песен и бодро настроение.“

Празникът е посветен на плодородието и благополучието и е повод за срещи. Според кмета на Клисура, в района се раждат най-вкусните картофи и затова им се отдава почит.

Производството на картофи, дърводобив и животновъдтсвото са основния поминък в този район. Ако пътувате с влака по Подбалканската линия не се опитвайте да видите градини с рози и лавандула. Този поминък се възражда в момента